Bancassurance w ING Banku Śląskim

Produkty i usługi,

ING Bank Śląski wprowadził do oferty produkty ubezpieczeniowe towarzyszące kredytom gotówkowym – Program ubezpieczeniowy Bezpieczna Pożyczka oraz hipotecznym – Program ubezpieczeniowy Mini / Maxi, ubezpieczenie pomostowe, ubezpieczenie niskiego wkładu własnego oraz ubezpieczenie nieruchomości. Oferta powstała we współpracy z TU Europa SA oraz TU na Życie Europa SA. Nowe produkty dostępne są w Banku od 18 sierpnia b.r.

„Włączenie produktów ubezpieczeniowych do oferty produktów bankowych jest na obecnym rynku finansowym niejako koniecznością. Klienci Banku oczekują bowiem zaspokojenia również potrzeb ubezpieczeniowych w okienku bankowym. Odpowiadamy na ich oczekiwania budując nową jakość komunikacji i oferując kompleksową usługę - bogatą ofertę bankową,w szczególności kredytową, wzbogaconą o produkty ubezpieczeniowe. Mamy nadzieję, iż to atrakcyjne rozwiązanie pogłębi relacje z Klientami i przyczyni się do zwiększenia ich zaufania i lojalności.” – powiedział Marcin Słomianowski, z-ca Dyrektora Departamentu Detalicznych Produktów Depozytowych w ING Banku Śląskim.

Wprowadzenie przez ING Bank Śląski produktów ubezpieczeniowych, towarzyszących pożyczkom gotówkowym i kredytom hipotecznym daje Klientom wymierne korzyści:

• kompleksowa obsługa;
  • dostępność do atrakcyjnych produktów;
  • zabezpieczenie Klienta i jego rodziny na wypadek zajścia zdarzenia losowego;
  • uproszczone formalności przystąpienia do ubezpieczenia i wypłaty świadczenia;
  • możliwość przystąpienia do ubezpieczeń niedostępnych w formie indywidualnej - ubezpieczenie utraty pracy wraz z ubezpieczeniem opłat eksploatacyjnych.

Poniżej przedstawiono podstawowe parametry nowych produktów:

1) Produkty ubezpieczeniowe towarzyszące pożyczkom gotówkowym

• Program ubezpieczeniowy Bezpieczna Pożyczka

Dla kogo

Ubezpieczenie Pożyczkobiorców pożyczek gotówkowych oferowanych klientom indywidualnym. Do Programu ubezpieczeniowego może przystąpić każdy Pożyczkobiorca pożyczki gotówkowej, który ukończył 18 rok życia, a który w momencie przystąpienia do Programu nie ukończył 65 roku życia oraz którego kwota zobowiązań z tytułu pożyczek z Programem ubezpieczeniowym Bezpieczna Pożyczka nie przekracza 100 000 zł.

Charakter produktu

Program ubezpieczeniowy Bezpieczna Pożyczka ma charakter ochronny
- przystępując do ubezpieczenia Pożyczkobiorca zabezpiecza siebie i swoich najbliższych na wypadek zajścia ewentualnych zdarzeń losowych, które mogłyby uniemożliwić spłatę Pożyczki:
- śmierć ubezpieczonego z każdej przyczyny,
- całkowita niezdolność do zarobkowania,
- czasowa niezdolność do pracy,
- utrata stałego źródła dochodu (z ubezpieczeniem opłat eksploatacyjnych do których pokrywania zobowiązany jest Ubezpieczony ),
- śmierć ubezpieczonego wskutek NW po ukończeniu 65 roku życia
- dodatkowe świadczenie w wysokości sumy ubezpieczenia.Przystąpienie do ubezpieczenia jest dobrowolne i nie warunkuje udzielenia Pożyczki.

Okres ochrony

Program ubezpieczeniowy, w stosunku do każdego Pożyczkobiorcy, trwa w okresie trwania umowy o pożyczkę i kończy się w momencie całkowitej spłaty pożyczki (wygaśnięcie umowy o pożyczkę) lub śmierci Pożyczkobiorcy lub wypłaty świadczenia z tytułu całkowitej niezdolności do zarobkowania,  w zależności od tego co nastąpi pierwsze.

2)               Produkty ubezpieczeniowe towarzyszące kredytom hipotecznym

• Program ubezpieczeniowy Bezpieczny Kredyt – opcja Mini lub Maxi

Dla kogo

Kredytobiorcy kredytów hipotecznych i budowlano – hipotecznych dla klientów indywidualnych oraz Pożyczkobiorcy pożyczek hipotecznych. Program ubezpieczeniowy dostępny jest dla osób, które w momencie przystąpienia do Programu ukończyły 18 rok życia i nie ukończyły 65 lat oraz dla których suma wieku i okresu kredytowania nie przekracza 70 lat a takżedla których kwota zobowiązań z tytułu kredytów z Programem ubezpieczeniowym Bezpieczny Kredyt nie przekracza 1 500 000 zł (słownie: milion pięćset tysięcy). Każdy z Kredytobiorców jednego kredytu może wybrać dowolną opcję Programu ubezpieczeniowego Mini lub Maxi.

Charakter produktu

Program ubezpieczeniowy ma charakter ochronny - przystępując do ubezpieczenia Kredytobiorca zabezpiecza siebie i swoich najbliższych na wypadek zajścia ewentualnych zdarzeń losowych, które mogłyby uniemożliwić spłatę kredytu:
Program ubezpieczeniowy Mini:
- śmierć ubezpieczonego z każdej przyczyny,
- utrata stałego źródła dochodu ,
- śmierć ubezpieczonego wskutek NW po ukończeniu 65 roku życia
- dodatkowe świadczenie w wysokości sumy ubezpieczenia.
Program ubezpieczeniowy Maxi:
- śmierć ubezpieczonego z każdej przyczyny,
- całkowita niezdolność do zarobkowania,
- czasowa niezdolność do pracy,
- utrata stałego źródła dochodu (z ubezpieczeniem opłat eksploatacyjnych do których pokrywania zobowiązany jest Ubezpieczony oraz assistance bezrobotnego),
- poważne zachorowanie,
- śmierć ubezpieczonego wskutek NW po ukończeniu 65 roku życia
- dodatkowe świadczenie w wysokości sumy ubezpieczenia.
Przystąpienie do Programu jest dobrowolne i nie warunkuje udzielenia kredytu.

Okres ochrony

Program ubezpieczeniowy, w stosunku do każdego Kredytobiorcy, trwa w okresie trwania umowy o kredyt i kończy się w przypadku spłaty kredytu, rozwiązania umowy kredytu, śmierci Kredytobiorcy, wypłaty świadczenia z tytułu całkowitej niezdolności do zarobkowania, rezygnacji z Programu, w zależności od tego co nastąpi pierwsze. Ochrona ubezpieczeniowa trwa przez cały okres kredytowania pod warunkiem zapewniania środków na rachunku w wysokości opłaty za udostępnianie ubezpieczenia.

• Ubezpieczenie pomostowe
    Ubezpieczenie kredytów hipotecznych udzielanych osobom fizycznym, do czasu ustanowienia zabezpieczenia dla tych kredytów w postaci prawomocnych wpisów hipotek na nieruchomościach na rzecz Banku.
  • Ubezpieczenie niskiego wkładu własnego
    Przedmiotem ubezpieczenia jest różnica pomiędzy wymaganym wkładem finansowym a wkładem wniesionym przez kredytobiorcę, nie wyższa od 20 % wartości nieruchomości.
  • Ubezpieczenie nieruchomościUbezpieczenie obejmuje w zależności od wariantu:
    a) ubezpieczenie nieruchomości wybudowanych od ognia i innych zdarzeń losowych;
    b) ubezpieczenie nieruchomości w budowie od ognia i innych zdarzeń losowych;
    c) ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych oraz ubezpieczenie ruchomości domowych od ognia i innych zdarzeń losowych i kradzieży z włamaniem i rabunku wraz z odpowiedzialnością cywilną.

Ubezpieczenie nieruchomości jest ubezpieczeniem wymaganym przez Bank w momencie zawarcia umowy o kredyt.

Okres ubezpieczenia liczony jest od dnia uruchomienia kredytu lub jego pierwszej transzy i kończy się z upływem 12 miesięcy (o godz. 24.00) lub z chwilą wypłaty odszkodowania za szkodę całkowitą lub w dniu całkowitej spłaty zadłużenia, w zależności od tego co nastąpi pierwsze. Jeśli Kredytobiorca nie złoży rezygnacji na 30 dni przed upływem okresu ubezpieczenia ubezpieczenie zostanie przedłużone na kolejny 12-miesięczny okres pod warunkiem zapewnienia opłaty za udostępnianie ubezpieczenia.