IV edycja programu społecznego „W towarzystwie Lwa”

CSR,

Ruszyła IV edycja programu społecznego ING Banku Śląskiego „W towarzystwie Lwa". Po raz kolejny Lew Lucjan odwiedzi małych pacjentów z oddziałów onkologii i hematologii oraz nefrologii w całym kraju.

„Program „W towarzystwie Lwa" już na stałe wpisał się w kalendarz naszych działań społecznych. Lucjan i Hania - bohaterowie książeczki „Lucjan Lew, jakiego nie było" są z nami już czwarty rok i zapowiada się, że jeszcze długo będą. Mali pacjenci czekają na nasze odwiedziny a my nie możemy ich zawieść" - powiedziała Joanna Warmuz, koordynator ds. CSR w ING Banku Śląskim.

Narzędziem programu jest specjalna książka dla dzieci "Lucjan Lew, jakiego nie było", którą animatorzy czytają małym pacjentom podczas spotkań w szpitalach. Dzieci uczestniczą także w przygotowanych dla nich zabawach i konkursach. Historia bohaterów pomaga chorym dzieciom zaakceptować okoliczności, w których się znalazły, wyeliminować stany napięcia i stresu oraz zredukować lęki. Książka wspiera również rodziców i psychologów w dokonywaniu zmian w sferze emocjonalnej chorych dzieci.

Książka "Lucjan, Lew jakiego nie było" autorstwa Roksany Jędrzejewskiej - Wróbel, powstała z myślą o dzieciach hospitalizowanych na oddziałach onkologii i hematologii. Obecnie w ramach programu powstała kolejna książka (również autorstwa Roksany Jędrzejewskiej - Wróbel) - o wdzięcznym tytule "Kosmita", adresowana do rodzeństwa i rodzin dzieci autystycznych. W tym przypadku opowiedziana historia ma pomóc rodzinie zaakceptować trudne okoliczności, szukać wsparcia w specjalistycznej terapii oraz pokazać, jakie jest bogactwo postrzegania świata dzięki tolerancji.

ING Bank Śląski, jako pierwszy w Polsce rozpoczął realizację programu społecznego propagującego techniki biblioterapii - terapii psychopedagogicznej z wykorzystaniem odpowiednio przygotowanych tekstów lub książek. Program „W Towarzystwie Lwa" realizowany jest od 2005 roku.

Do tej pory do beneficjentów programu trafiło 25 000 książek a w każdej edycji uczestniczyło średnio 1000 małych pacjentów.

W Internecie dostępna jest także specjalna strona przeznaczona dla dzieci www.ingdzieciom.pl gdzie można znaleźć gry, kolorowanki oraz tapety z bohaterami książki o Lwie Lucjanie.