VIII POZNAŃSKIE SPOTKANIA TARGOWE W TOWARZYSTWIE LWA

CSR,

Podczas VIII Poznańskich Spotkań Targowych „Książka dla dzieci i młodzieży", ING Bank Śląski zaprezentował dwie pozycje biblioterapeutyczne "Lucjan lew, jakiego nie było" oraz "Kosmita", powstałe w ramach programu społecznego "W towarzystwie Lwa".

Obecność na imprezie targowej w całości poświęconej książce dla dzieci i młodzieży była cennym doświadczeniem. Książki spotkały się z dużym zainteresowaniem uczestników targów i pozytywnymi opiniami a to dla nas bardzo ważna informacja zwrotna - powiedziała Joanna Warmuz, koordynator CSR w ING Banku Śląskim.

ING Bank Śląski, jako pierwszy w Polsce rozpoczął realizację programu społecznego propagującego techniki biblioterapii - terapii z wykorzystaniem odpowiednio przygotowanych tekstów lub książek. Program W Towarzystwie Lwa realizowany jest od 2005 roku. W ramach programu powstały dwie książki:

"Lucjan, Lew jakiego nie było" (2005) - książka opracowana z myślą o dzieciach hospitalizowanych na oddziałach onkologii i hematologii w Polsce. Historia bohaterów - Lwa Lucjana i małej Hani - ma pomóc chorym dzieciom w zaakceptowaniu okoliczności, w których się znalazły, w wyeliminowaniu stanów napięcia, stresu i strachu oraz zredukowaniu lęków. Książka wspiera również rodziców i psychologów w dokonywaniu zmian w sferze emocjonalnej chorych dzieci. Od 2005 roku Lew Lucjan z grupą animatorów odwiedza małych pacjentów szpitali w całej Polsce. Do tej pory do beneficjentów programu trafiło 25 000 książek a w każdej edycji uczestniczyło średnio 1000 małych pacjentów.

"Kosmita" (2008) - bezpośrednimi odbiorcami tej książki są rodziny dzieci autystycznych. Historia bohaterów wspiera rodzinę w trudnej sytuacji a także pokazuje, jakie jest bogactwo postrzegania świata dzięki tolerancji. Narratorem opowieści jest Ola, która niecierpliwie czeka na pojawienie się braciszka. Kiedy rodzi się Kacperek nic już nie jest takie jak było. Jego niezrozumiałe reakcje, niemożność nawiązania kontaktu i brak uwagi rodziców przygnębiają dziewczynkę. W jej słowniku pojawia się nowe pojęcie - AUTYZM. A Kacper widzi i czuje tylko nie potrafi o tym opowiedzieć... aż do pewnego dnia... Książka oparta jest o rzeczywiste doświadczenia i przeżycia dzieci autystycznych i ich rodzeństw - podopiecznych Fundacji Synapsis, z której terapeutami autorka konsultowała fabułę na poszczególnych etapach jej powstawania. „Kosmita" został wpisany na złotą listę Fundacji ABC XXI wieku „cała Polska czyta dzieciom".

Więcej na www.ingbank.pl w serwisie o banku / odpowiedzialność społeczna. W Internecie dostępna jest także specjalna strona przeznaczona dla dzieci www.ingdzieciom.pl

VIII Poznańskie Spotkania Targowe "Książka dla dzieci i młodzieży" odbyły się w dniach 13-15 marca b.r. Towarzyszyły im liczne imprezy i wydarzenia, adresowane zarówno do dorosłych, jak i do dzieci. Były to głównie konferencje, dyskusje panelowe, spotkania z autorami, ale także wystawy, warsztaty dla dzieci oraz konkursy i zabawy. W specjalnie przygotowanych warsztatach dla dzieci udział wzięła Roksana Jędrzejewska- Wróbel - autorka książek napisanych w ramach programu społecznego ING Banku Śląskiego "W Towarzystwie Lwa".