Trudne tematy w ING

CSR,

Wolontariusze ING z regionu Katowic stworzyli dla uczniów z niedosłuchem audiowizualne pomoce dydaktyczne. Nakręcone przez pracowników ING Banku Śląskiego scenki tematyczne mają pomóc dzieciom zrozumieć trudne tematy w otaczającym świecie.

Na rynku brakuje fachowych pomocy dydaktycznych, dzięki którym uczniom z niedosłuchem można tłumaczyć otaczającą ich rzeczywistość, nie zawsze tak przyjazną jakbyśmy tego oczekiwali. Uczniowie z niedosłuchem często uczą się metodą wizualizacji, którą w pracy z dziećmi wykorzystali właśnie nasi wolontariusze - powiedziała Joanna Warmuz, koordynator ds. CSR w ING Banku Śląskim.

Wolontariusze ING, na podstawie przygotowanych wspólnie z pedagogami ze Szkoły Podstawowej nr 37 w Katowicach scenariuszy, nakręcili kilka krótkich filmów poruszających trudne tematy. Autorami dwóch z nich byli uczniowie szkoły, zwycięzcy konkursu na najlepszy scenariusz. Czynny udział w realizacji materiałów audiowizualnych mieli również sami adresaci akcji. Dzieci z niedosłuchem znalazły się, bowiem w gronie aktorów - amatorów.

Tematy, poruszone przy realizacji audiowizualnych materiałów dydaktycznych dla uczniów z niedosłuchem to:

• przemoc w szkole;
  • przemoc w rodzinie;
  • integracja w zespole - tolerancja i akceptacja;
  • używki - papierosy, alkohol, narkotyki;
  • recycling - przybliżenie zasad ekologii;
  • higiena osobista i dbanie o własne ciało.

Po nakręceniu scenek miała miejsce projekcja filmów oraz ich omówienie wspólnie z uczniami niedosłyszącymi.

Trudne tematy zrealizowano w ramach akcji Dobry Pomysł - projekty, które zwyciężyły w konkursie wolontariackim dla pracowników ING Banku Śląskiego, otrzymują dotację na realizację z Fundacji ING Dzieciom. Na 2009 rok zaplanowano realizację 35 Dobrych Pomysłów.