Nowy członek zarządu ING Banku Śląskiego

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

8 maja br. Rada Nadzorcza ING Banku Śląskiego powołała Erica Droka na stanowisko wiceprezesa zarządu banku nadzorującego obszar bankowości detalicznej. Zastąpi na tym stanowisku Michała Szczurka, który złożył rezygnację z pełnionej funkcji z dniem 16 marca br. przechodząc do struktur Grupy ING w Azji.

Eric Drok, jako wiceprezes ING Banku Śląskiego będzie nadzorować pion bankowości detalicznej, który obsługuje w Polsce około 2,6 mln klientów indywidualnych oraz 180 tys. małych firm poprzez sieć 439 placówek bankowych. Nową funkcję obejmie 1 czerwca b.r.

Eric Drok posiada dyplom magistra ekonomii i prawa. Przez dziesięć lat pracował jako docent na Uniwersytecie w Rotterdamie. Związany jest z ING od dwunastu lat. Od stycznia 1997 roku do lipca 2000 pełnił funkcję Dyrektora Generalnego w ING Banku w Holandii. Na tym stanowisku był odpowiedzialny za obszar Średnich Przedsiębiorstw i Rozwoju Produktów. Od lipca 2000 roku do października 2002 roku pełnił funkcję Dyrektora Generalnego ds. bankowości detalicznej. Następnie, do grudnia 2005 roku, zajmował stanowisko Dyrektora Generalnego Postbanku, największego banku detalicznego w Holandii wchodzącego w skład Grupy ING. W styczniu 2006 r. został mianowany prezesem ING Direct oraz ING Banku w Australii. Przed podjęciem pracy w ING, Eric Drok pracował w ABN Amro Bank oraz zasiadał w zarządzie VSB Bank Netherlands.

Eric Drok ma 49 lat i jest Holendrem. Jest żonaty i ma troje dzieci.