ING Bank Śląski kolejny raz „Firmą Bliską Środowisku”

CSR,

ING Bank Śląski trzeci raz z rzędu został laureatem konkursu „Firma Bliska Środowisku" oraz otrzymał tytuł „Ekostrateg". W konkursie wyróżniane są firmy, które realizują swoje strategie z punktu widzenia orientacji proekologicznej oraz w pełni realizują wymogi prawne w zakresie ochrony środowiska. Konkurs organizowany jest przez Europejskie Forum Odpowiedzialności Ekologicznej, pod patronatem Ministra Środowiska.

Działamy w sposób odpowiedzialny względem środowiska i społeczeństwa. Ma to odzwierciedlenia nie tylko w zasadach biznesowych grupy ING, ale również w zarządzaniu strategicznym, gdzie uwzględniane są aspekty ekologiczne oraz przedsięwzięcia proekologiczne. W ten sposób budujemy świadomość i wrażliwość ekologiczną zarówno w otoczeniu wewnętrznym jak i zewnętrznym - powiedziała Barbara Trojan, Pełnomocnik Zarządu ds. Sytemu Zarządzania Środowiskiem w ING Banku Śląskim.

W konkursie udział wzięło kilkadziesiąt firm z całej Polski. Audyt przeprowadzali niezależni eksperci zajmujący się prawnymi aspektami ochrony środowiska, systemami zarządzania środowiskowego oraz strategiami proekologicznymi.

Uhonorowanie ING Banku Śląskiego certyfikatem „Firma Bliska Środowisku" oraz tytułem „Ekostrateg" oznacza, że Bank przeszedł pozytywnie szczegółową ocenę następujących zagadnień:

1. Zgodność działań przedsiębiorstwa z polskim i europejskim prawem środowiskowym;

2. Przestrzeganie zasad społecznej odpowiedzialności biznesu;

3. Innowacyjne i proekologiczne rozwiązania w obszarze produktów, procesów i systemu zarządzania;

4. Stopień wypełnienia potrzeb i wymagań wobec interesariuszy przedsiębiorstwa;

5. Stopień realizacji proekologicznych przedsięwzięć innowacyjnych;

6. Skuteczność i efektywność realizowanej strategii konkurowania opartej o kryteria ekologiczne;

7. Przestrzeganie zasad zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwie.

ING Bank Śląski podejmuje wiele inicjatyw na rzecz ograniczania lub wyeliminowania negatywnych wpływów na środowisko naturalne. Bank stara się, aby zużywane materiały nie stanowiły zagrożenia dla środowiska, dlatego od kilku lat prowadzi zbiórkę zużytego sprzętu komputerowego, biurowego i bankowego, gwarantując jego utylizację w wyspecjalizowanej firmie, stwarzając tym samym okazję do recyklingu. Umożliwia także zbieranie makulatury (ulotki, gazety), która trafia do papierni w celu przetworzenia. Również wiele woluntarystycznych akcji, przeprowadzanych przez pracowników banku, ma charakter proekologiczny - na przykład ochrona i rewitalizacja lasów, edukacja proekologiczna dzieci i młodzieży. ING Bank Śląski znajduje się w składzie pierwszego w Polsce, giełdowego indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie - RESPECT Index.