ING Bank Śląski patronem VIII Festiwalu Ekspresji Dziecięcej

CSR,

ING Bank Śląski już po raz szósty objął patronatem Ogólnopolski Festiwal Ekspresji Dziecięcej. Festiwal odbędzie się w dniach 21-28 kwietnia 2010 r. w Katowicach. Celem Festiwalu jest prezentacja twórczości dziecięcej oraz integracja środowisk naukowych pedagogów i psychologów.

Honorowy patronat nad festiwalem objęli również: Rektor Uniwersytetu Śląskiego prof. Wiesław Banyś, Dyrektor Biblioteki Śląskiej prof. Jan Malicki oraz Prezydent Katowic Piotr Uszok.

Uroczysta inauguracja Festiwalu odbędzie się w środę 21 kwietnia o godz. 10 w Bibliotece Śląskiej.

Festiwal Ekspresji Dziecięcej realizowany jest głównie z myślą o dzieciach, dlatego jego najważniejszymi uczestnikami będą mali twórcy, wykonawcy, aktorzy, zarówno ze szkół ogólnodostępnych jak i specjalnych. Oprócz przeglądu twórczości dziecięcej, w czasie trwania festiwalu, odbędzie się szereg warsztatów dla studentów, nauczycieli, animatorów wychowawców i artystów pracujących na co dzień z dziećmi wieku od lat 3 do 16. W związku z tegorocznym Festiwalem, już od marca „Uliczne Galerie” mieszczące się w gablotach reklamowych przystanków autobusowych, prezentują prace malarskie dzieci.

W ramach festiwalu, 26 kwietnia w Teatrze Dzieci Zagłębia w Będzinie, będzie można zobaczyć „Kosmitę”, spektakl oparty na książce Roksany Jędrzejowskiej-Wróbel pod tym samym tytułem. Książka powstała z inicjatywy ING Banku Śląskiego, w ramach pierwszego w Polsce programu społecznego „W towarzystwie Lwa”, propagującego techniki biblioterapii. Wstęp na spektakl jest bezpłatny a dodatkowe informacje nt. rezerwacji można znaleźć stronie www.katowice.eu).

O programie społecznym „W Towarzystwie Lwa”:

ING Bank Śląski, jako pierwszy w Polsce rozpoczął realizację programu społecznego propagującego techniki biblioterapii, terapii z wykorzystaniem odpowiednio przygotowanych tekstów lub książek. Program realizowany jest od 2005 roku. W ramach programu powstały dwie książki:

• „Lucjan, Lew jakiego nie było” (2005) – książka opracowana z myślą o dzieciach hospitalizowanych na oddziałach onkologii i hematologii w Polsce. Od 2005 roku Lew Lucjan z grupą animatorów odwiedza małych pacjentów szpitali w całej Polsce. Do tej pory do beneficjentów programu trafiło 25 000 książek, a w każdej edycji uczestniczyło średnio 1000 małych pacjentów.
  • "Kosmita" (2008) - bezpośrednimi odbiorcami tej książki są rodziny dzieci autystycznych. „Kosmita” został wpisany na złotą listę Fundacji ABC XXI wieku „cała Polska czyta dzieciom”.
Materiały do pobrania