Wysokie ekostandardy w ING Banku Śląskim

CSR,

ING Bank Śląski wprowadził System Zarządzania Środowiskowego wg międzynarodowej normy ISO 14001. System ten pozwala rozpoznawać wszelkie aspekty działalności banku, które mają lub mogą mieć negatywne skutki na środowisko. Audyt z zakresu procedur i działań ekologicznych pokazuje, że bank spełnia wysokie standardy środowiskowe określone międzynarodową normą.

„Pracownicy ING Banku Śląskiego wykazali się doskonałą wiedzą na temat procesów, które mają wpływ na środowisko. Audytorzy podkreślali wysoką świadomość ekologiczną osób zatrudnionych w banku oraz kompleksowe podejście do  ochrony środowiska w naszej organizacji. Cieszę się, że audyt przebiegł sprawnie i potwierdził wysokie standardy zarządzania środowiskiem. Nie spoczywamy jednak na laurach i myślimy już o kolejnych działaniach proekologicznych" - powiedziała Barbara Trojan, Pełnomocnik Zarządu ds. Zarządzania Środowiskiem.

Działania na rzecz środowiska są integralną częścią strategii Społecznej Odpowiedzialności Biznesu ING Banku Śląskiego. Bank podejmuje wiele inicjatyw na rzecz ograniczania lub wyeliminowania negatywnych wpływów na środowisko naturalne, m.in.: „Warto oszczędzać dla Banku, dla Siebie, dla Środowiska”, „Godzina dla ziemi" oraz „Dzień Ziemi". Bank od kilku lat prowadzi również zbiórkę zużytego sprzętu komputerowego, biurowego i bankowego. Również wiele wolontariackich akcji, przeprowadzanych przez pracowników banku, ma charakter proekologiczny – na przykład ochrona i rewitalizacja lasów, edukacja proekologiczna dzieci i młodzieży. Bank umożliwia także zbieranie makulatury (ulotki, gazety), która trafia do papierni w celu przetworzenia. Dobrym przykładem redukcji zużycia papieru jest również ograniczanie liczby wyciągów papierowych klientów korporacyjnych oraz krajowych przelewów papierowych. Dzięki wewnętrznemu, elektronicznemu obiegowi dokumentów IWA, wszystkie pisemne akceptacje, notatki w papierowej formie zastąpione zostały elektronicznymi zapisami w systemie. Ponadto warto nadmienić, że w ramach nowych funkcjonalności klienci banku mogą samodzielnie ustalić i nadać kod PIN do swojej karty, wykorzystując do tego bankowość elektroniczną lub kanał telefoniczny. Ta zmiana jest wygodna dla klientów i przynosi oszczędności wynikające z zaprzestania drukowania kodów PIN w wersji papierowej.

ING Bank Śląski jest trzykrotnym laureatem konkursu „Firma Bliska Środowisku" oraz posiadaczem  tytułu „Ekostrateg 2009", otrzymanym w konkursie organizowanym przez Europejskie Forum Odpowiedzialności Ekologicznej pod honorowym patronatem Ministra Środowiska. Bank znajduje się w składzie pierwszego w Polsce, giełdowego indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie - RESPECT Index.

Materiały do pobrania