Ankieta ING: Ile trzeba odłożyć, żeby spać spokojnie

Ankiety i badania,
Poczucie finansowego zabezpieczenia zapewnia nam już równowartość trzech pensji - wynika z ankiety ING.

Klientów ING Banku Śląskiego zapytaliśmy, jaka wartość oszczędności dałaby im poczucie finansowego bezpieczeństwa. Co druga osoba (53%), która wzięła udział ankiecie ING, wskazała na trzykrotność jej przeciętnych miesięcznych dochodów. Blisko trzy na cztery osoby (71%) czułyby się bezpieczne, gdyby miały odłożone równowartość sześciu swoich pensji.

W naszej ankiecie zadaliśmy również pytanie o ocenę postawy Polaków wobec wydawania pieniędzy. Cztery na pięć osób (81%) uznało, że Polacy to naród żyjący na kredyt, przy czym blisko połowa respondentów (44%) stwierdziła, że wiąże się to z życiem ponad stan.

Wyniki naszych ankiet sugerują, że życie na kredyt może być w wielu przypadkach wynikiem zadłużenia na stosunkowo niewielką skalę – skoro nawet trzykrotność pensji pozwoliłaby uregulować zobowiązania na tyle, by dać poczucie bezpieczeństwa. Być może takie oszczędności pozwoliłyby np. uniknąć kolejnego krótkoterminowego kredytu.

Przyjmując za punkt wyjścia brak oszczędności i zakładając, że stopa oszczędności wynosi 10% (dane GUS za IV kwartał 2010 r. po usunięciu efektów sezonowych mówią o 12,8%), co druga osoba biorąca udział w naszej ankiecie byłaby w stanie zapewnić sobie poczucie finansowego bezpieczeństwa po 2,5 roku odkładania środków.

Nasze pytanie dotyczyło traktowania oszczędności jako zabezpieczenia na czarną godzinę. Poczucie bezpieczeństwa finansowego jest podstawową potrzebą. Na nim można budować kolejne motywy oszczędzania, np. na ustalony cel (urlop, samochód, emerytura). Dla osób, które dotychczas nie analizowały swoich wydatków, przeznaczanie na oszczędności 10% pensji może okazać się realne i nie wiązać się z wyrzeczeniami. Wystarczy trochę chęci, ostrożności i rozwagi. Listę praktycznych porad, jak wydawać mniej nie rezygnując z dotychczasowych przyjemności, opublikowaliśmy na stronie http://www.sprytnie-oszczedzamy.pl/

Ankiety zostały przeprowadzone w dniach 08.06 – 22.06 br. wśród klientów ING Banku Śląskiego korzystających z systemu bankowości internetowej ING BankOnLine. Na pytanie „Jaka najmniejsza suma...” uzyskaliśmy 23776 odpowiedzi, na pytanie „Polacy to naród…” uzyskaliśmy 24908 odpowiedzi.

Grzegorz Ogonek

Zespół ekonomistów ING Banku Śląskiego

Mateusz Szczurek, Rafał Benecki i Grzegorz Ogonek

22 820 46 98 mateusz.szczurek@ingbank.plrafal.benecki@ingbank.plgrzegorz.ogonek@ingbank.pl