Ankieta ING: Oszczędzanie odkładamy na lepsze czasy

Ankiety i badania,

Polacy mają coraz większe trudności z odkładaniem z pensji – wynika z ankiety ING. W porównaniu z kwietniem br. zmniejszyła się liczba oszczędzających, wzrósł natomiast odsetek osób zaspokajających bieżące potrzeby z pożyczek lub kredytów. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być nie tylko wzrost cen, ale także niechęć do zaciskanie pasa.

Z przeprowadzanej wśród klientów ING co kwartał ankiety wynika, że od początku roku odsetek osób, którym udaje się przeznaczyć część miesięcznych dochodów na oszczędności spadł z 44% do niecałych 38%. W tym samym czasie przybyło osób, którym pensja (lub inny osiągany dochód) nie starcza do zaspokojenia bieżących potrzeb (zmiana z 33% do 35%) oraz tych, którzy choć wiążą koniec z końcem, to na oszczędzanie już sobie pozwolić nie mogą (zmiana z 24% do ponad 27%).

Pierwsza połowa roku upłynęła pod znakiem nasilania się inflacji. W komentarzu do kwietniowej ankiety o możliwości oszczędzania założyliśmy, że to właśnie z tego powodu ubyło oszczędzających. Gdy teraz pytaliśmy o to samo, wzrosty cen już się uspokoiły, dzięki czemu poprawiły się nastroje konsumentów. Mimo to oszczędzających jednak ubyło.

Spadek udziału osób oszczędzających może więc nie wynikać (tylko) z pogarszających się możliwości oszczędzania, ale z braku ochoty na zaciskanie pasa. W tym roku sprzedaż detaliczna rośnie szybciej niż w 2010 r. (w ujęciu realnym, czyli po usunięciu wpływu rosnących cen). O ile w ubiegłym roku wzrosła ona o 3,3% r/r, to w pierwszym kwartale tego roku wzrost wyniósł już 5,3%, a w drugim ok. 6,8% (usuwając wpływ żałoby narodowej).

Obecnie, na etapie ożywiania gospodarki, silna skłonność do konsumpcji jest mile widziana. Wspiera wzrost gospodarczy i pomaga rządowi w walce z deficytem budżetowym (przez większe wpływy z VAT-u i akcyzy), chociaż wystawia konsumentów (odkładających oszczędzanie na później) na większe ryzyko w przypadku kolejnych gospodarczych wstrząsów.

Ankieta została przeprowadzona w dniach 21- 28  lipca br. wśród klientów ING Banku Śląskiego korzystających z systemu bankowości internetowej ING BankOnLine. Na zadane pytanie uzyskaliśmy 33 563  odpowiedzi.

Grzegorz Ogonek

Zespół ekonomistów ING Banku Śląskiego

Mateusz Szczurek, Rafał Benecki i Grzegorz Ogonek

22 820 46 98 mateusz.szczurek@ingbank.plrafal.benecki@ingbank.plgrzegorz.ogonek@ingbank.pl