Blisko 60 mln zł dla województwa Śląskiego od ING Banku

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

ING Bank Śląski zawarł z Województwem Śląskim umowę kredytową na kwotę 57.152.000 zł. Kredyt długoterminowy zostanie przeznaczony na częściowe pokrycie planowanego w uchwale budżetowej na 2011 r. Deficytu Budżetowego Województwa. Umowa podpisana w dniu 18 sierpnia br. obowiązuje do końca 2020 r.

Zwycięska oferta, w przetargu ogłoszonym przez Województwo Śląskie, została przygotowana przez Region Korporacyjny ING Banku Śląskiego w Katowicach, zarządzany przez Grażynę Zielińską, Dyrektor Regionalną.

Wybór oferty ING Banku Śląskiego przez Województwo Śląskie to potwierdzenie dobrze układającej się współpracy. Jest to kolejne zaangażowanie kredytowe, którego bank udzielił Województwu w okresie ostatnich dwóch lat. ING Bank obsługuje również budżety wielu miast na Śląsku, w tym miasta Mysłowice – umowa podpisana w lipcu br. oraz miasta Katowice – współpraca trwająca od ponad 20 lat, również
w ramach umowy podpisanej w maju 2010 r.

Oferta ING Banku Śląskiego dla sektora JST to szeroki wachlarz produktów standardowych obejmujący podstawowe rozwiązania z zakresu zarządzania środkami finansowymi, jak również produktów kredytowych, spełniających oczekiwania JST zawarte w przetargach na udzielenie kredytu. W tym zakresie klienci mogą skorzystać z długoterminowych kredytów związanych z finansowaniem projektów inwestycyjnych oraz finansowaniem planowanego deficytu budżetu.