3D Secure w ING Banku Śląskim

Produkty i usługi,

ING Bank Śląski wprowadził standard bezpiecznych płatności kartami w internecie 3D Secure. Jest to metoda zabezpieczenia płatności w sklepach internetowych poprzez bezpieczny protokół przyjęty przez organizację płatniczą Visa (Verified by Visa) oraz MasterCard® (MasterCard SecureCode).

Klienci ING Banku Śląskiego mogą płacić za towary i usługi w sklepach internetowych z dodatkową autoryzacją również kartami płatniczymi wydanymi do rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego oraz wirtualnymi kartami przedpłaconymi. Teraz dzięki dodatkowemu zabezpieczeniu 3D Secure wszystkie transakcje online dokonywane kartami są dodatkowo potwierdzane w systemie bankowości elektronicznej ING BankOnLine.

W ostatnim czasie można zaobserwować wzrost zainteresowania zakupami w sieci dokonywanymi kartami płatniczymi. Zastosowanie nowego standardu bezpiecznych płatności w internecie jest odpowiedzią naszego banku na zwiększone zainteresowanie klientów nowymi możliwościami płatniczymi i jednocześnie kolejnym krokiem podejmowanym przez bank w zakresie wspierania bezpiecznych płatności – powiedział Marcin Giżycki, Dyrektor Banku w Pionie Bankowości Detalicznej w ING Banku Śląskim.

Klient dokonujący płatności kartą z logo Visa oraz MasterCard w sklepach internetowych wspierających usługę 3D Secure jest objęty dodatkową weryfikacją. Transakcja internetowa jest potwierdzana w systemie bankowości internetowej ING BankOnLine, gdzie podane są szczegóły transakcji, kodem autoryzacyjnym otrzymanym za  pośrednictwem SMS lub przez serwis HaloŚląski. To oznacza, że klienci banku mają możliwość większej kontroli swoich transakcji w internecie dokonywanych kartami płatniczymi.

Mamy nadzieję, że wygoda oraz prostota obsługi płatności na odległość połączona z zapewnieniem większego stopnia bezpieczeństwa transakcji przez internet przyczynią się do dalszego rozwoju i zwiększonego zaufania naszych klientów do zakupów w sieci kartami ING Banku Śląskiego - dodał Marcin Giżycki.

Usługa 3D Secure jest oferowana bezpłatnie wszystkim klientom banku posiadającym karty płatnicze do rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego (Visa oraz MasterCard) oraz kartę przedpłaconą K@rtę wirtualną VISA i posiadają dostęp do systemu bankowości internetowej ING BankOnLine.