Doceniono inicjatywy odpowiedzialnego biznesu w ING Banku Śląskim

CSR,

Aż cztery dobre praktyki CSR ING Banku Śląskiego znalazły się w tegorocznym raporcie "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki". Raport, wydawany od 11 lat przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, podsumowuje zaangażowanie firm w Polsce w realizację zasad odpowiedzialnego biznesu.

Raport "Odpowiedzialny biznes w Polsce 2012. Dobre praktyki" przedstawia kompleksowy przekrój działań CSR w danym roku. W tegorocznej edycji znalazły się 262 dobre praktyki zgłoszone przez 106 firm. Wśród nich aż cztery pochodzą z  ING Banku Śląskiego:

• Praktyka z Lwem w kategorii „Zaangażowanie Społeczne i Rozwój Społeczności Lokalnej”;
  • Procedura Zarządzania Dostawcami w ING Banku Śląskim w obszarze „Uczciwe Praktyki Operacyjne”;
  • Wolontariat ING w kategorii „Praktyki z Zakresu Pracy jako praktyka długoletnia”;
  • Życie jest darem w kategorii „Praktyki z Zakresu Pracy”.

Prezentowane dobre praktyki CSR jury zakwalifikowało w 7 obszarach. Zgodnie z normą ISO 26000 są to: ład organizacyjny, prawa człowieka, praktyki/aspekty pracownicze, środowisko naturalne, uczciwe praktyki rynkowe, zagadnienia konsumenckie oraz zaangażowanie i rozwój społeczności lokalnej.

Działania związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu są dla ING Banku Śląskiego kluczowe w realizacji celów biznesowych, czego potwierdzeniem jest przyjęta Strategia Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. W strategii wyszczególnione zostały cele, działania oraz mierniki w kluczowych obszarach, tj.: relacje z klientami, relacje z pracownikami, działalność na rzecz społeczeństwa oraz działalność na rzecz środowiska naturalnego. ING Bank Śląski znajduje się w składzie giełdowego indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie - RESPECT Index od pierwszego notowania, zajmuje I miejsce w Rankingu Odpowiedzialnych Firm 2012 w kategorii bankowość, sektor finansowy i ubezpieczeniowy oraz jako jedyna instytucja finansowa, został wyróżniony przez tygodnik POLITYKA Srebrnym Listkiem CSR.