ING „Najlepszym Bankiem 2015” w rankingu Dziennika Gazety Prawnej

Nagrody i wyróżnienia,

ING Bank Śląski zdobył główną nagrodę i tytuł Gwiazdy Bankowości przyznawaną za całokształt działalności w 2015 roku w rankingu przygotowanym przez Dziennik Gazetę Prawną oraz PWC. Bank został również wyróżniony w kategoriach: „Tempo rozwoju”, „Struktura biznesu” oraz „Innowacyjność”.

W rankingu Gwiazdy Bankowości oceniono banki w czterech kategoriach: Tempo Rozwoju”, „Dochodowość i efektywność”, „Struktura biznesu”, „Poziom innowacyjności” oraz całokształt działalności. Wyboru zwycięzców dokonała Kapituła konkursu pod przewodnictwem prof. Adama Glapińskiego, prezesa NBP.

Nagrodę główną „Gwiazda Bankowości 2016” za całokształt działalności w 2015 roku otrzymał ING Bank Śląski. Bank zajął także pierwsze miejsce w kategorii „Struktura Biznesu”. W tej kategorii pod uwagę brano m.in. wyniki w zakresie udziału kredytów i kapitałów własnych, współczynniki kredytów do depozytów, a także udział wyniku prowizyjnego w przychodach. Ocena była uzależniona od tego, jak poszczególne instytucje wypadały względem średniej rynkowej. W tej części rankingu oceniano również typowe wskaźniki wykorzystywane do oceny stabilności banków: współczynnik kapitałowy, udział kredytów zagrożonych i wskaźnik pokrycia złych kredytów rezerwami.

ING uzyskał również trzecią pozycję w kategorii Tempo Rozwoju, w której pod uwagę brano dynamikę przychodów, wyniku i zysku na akcję. Do oceny zaliczano również przyrost liczby klientów indywidualnych oraz biznesowych, jak również roczną dynamikę kapitułę własnych. Trzecie miejsce ING Bank Śląski zajął także w kategorii Innowacyjność. W tej kategorii członkowie jury dokonywali oceny innowacyjnych produktów, usług i rozwiązań, które miały największy wpływ na bank. Pod uwagę brano również element obiektywny - udział klientów indywidualnych, którzy korzystają z bankowości internetowej i mobilnej.