ING Bank Śląski jedną z najbardziej odpowiedzialnych społecznie firm

CSR, Nagrody i wyróżnienia,

ING Bank Śląski zajął trzecie miejsce w kategorii platynowej w Rankingu Odpowiedzialnych Firm 2017. Tym samym bank znajduje się wśród polskich spółek, które są najbardziej zaawansowane w zakresie stosowania najlepszych praktyk CSR.

Ranking Odpowiedzialnych Firm to zestawienie największych spółek w Polsce, ocenianych pod względem jakości zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu (CSR). Tegoroczna ankieta składała się z 50 pytań zamkniętych podzielonych na cztery obszary: odpowiedzialne prowadzenie biznesu, odpowiedzialne relacje (wewnętrzne, z otoczeniem społecznym i przyrodniczym), zrównoważony rozwój, odpowiedzialne innowacje (w zakresie jakości życia zawodowego, rozwoju społecznego i wpływu na środowisko). Za weryfikację wyników odpowiedzialni byli eksperci z firmy Deloitte. Więcej informacji na temat Rankingu Odpowiedzialnych Firm na stronie Odpowiedzialnybiznes.pl

Dla ING Banku Śląskiego działania związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu są kluczowe w realizacji celów biznesowych, czego potwierdzeniem jest realizowana Strategia Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Określa ona cele, działania oraz mierniki w obszarach relacji z klientami, relacji z pracownikami, działalności na rzecz społeczeństwa oraz działalności na rzecz środowiska naturalnego. W oparciu o przyjętą strategię, w 2016 roku został opublikowany Raport Społecznej Odpowiedzialności Biznesu ING Banku Śląskiego SA za lata 2013-2014, który podsumowuje postępy w realizacji założeń oraz wyznacza cele na kolejne lata.

ING Bank Śląski znajduje się w składzie pierwszego w Polsce giełdowego indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie - RESPECT Index od pierwszego notowania w 2009 roku.

O odpowiedzialnym biznesie prowadzonym w ING Banku Śląskim więcej na stronie ING.