ING Bank Śląski po raz jedenasty w RESPECT Index

Nagrody i wyróżnienia,

ING Bank Śląski po raz jedenasty w składzie RESPECT Index - giełdowego indeksu spółek spełniających najwyższe standardy odpowiedzialnego biznesu. Bank jest jedyną spółką z branży finansowej, która jest obecna w indeksie spółek odpowiedzialnych społecznie od pierwszego notowania w 2009 roku.

RESPECT Index obejmuje swoim portfelem spółki z Głównego Rynku GPW, zarządzane zgodnie z najlepszymi standardami w zakresie ładu korporacyjnego, ładu informacyjnego i relacji z inwestorami, a także z uwzględnieniem aspektów ekologicznych, społecznych i pracowniczych. Aktualizacja indeksu ma miejsce raz w roku.

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie ogłosiła nowy skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie. W wyniku przeprowadzonej weryfikacji, w skład XI edycji indeksu wejdzie 28 spółek, w tym trzy nowe: Agora, Inter Cars i mBank oraz dwie powracające - Bank Ochrony Środowiska i Jastrzębska Spółka Węglowa.

Od pierwszej publikacji w 2009 r. RESPECT Index zwiększył wartość o 85 proc. Nowy skład obowiązuje od 18 grudnia 2017 roku.