W Krakowie wystartuje Smog Free Project Polska

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

W Krakowie w Parku Jordana zostanie zaprezentowany Smog Free Project, ekspozycja plenerowa prezentująca wizję czystej przyszłości autorstwa holenderskiego projektanta i wizjonera Daana Roosegaarde'a. Budowę Smog Free Tower zainicjował ING Bank Śląski by zwrócić uwagę na konieczność podejmowania działań w trosce o czyste powietrze.

Smog Free Tower to największy oczyszczacz smogu na świecie. 7-metrowa wieża wykorzystuje opatentowaną technologię jonizacji do oczyszczania powietrza. Smog Free Tower jest wyposażona w przyjazną środowisku technologię pozwalającą filtrować 30 000 m3 powietrza na godzinę, zużywając do tego mniej elektryczności niż bojler. Efektywność wieży została potwierdzona przez Politechnikę w Eindhoven.

Ponad 80% ludzi żyjących na terenach miejskich oddycha powietrzem, którego zanieczyszczenie przekracza normy wyznaczone przez Światową Organizację Zdrowia. Smog Free Project to inspirujący symbol czystej przyszłości, służący inspirowaniu mieszkańców miast, władz, organizacji pozarządowych, ruchów promujących jazdę na rowerze i branży clean-tech, które współpracując razem pozwolą uwolnić miasta od smogu.

Kraków został wybrany do Smog Free Project nieprzypadkowo - jest miastem, które jako jedno z pierwszych rozpoczęło walkę ze smogiem, podejmując szerokie działania na rzecz czystego powietrza.

Smog Free Project rozpoczął swoje światowe tournée od Chin, gdzie w 2016 roku skutecznie zwrócił uwagę na problem smogu. Projekt jest częścią szerszej wizji „Krajobrazy przyszłości” - motywu przewodniego w twórczości Roosegaarde łączącego ludzi, technologie i otoczenie do działań zmierzających do poprawy jakości życia w środowisku miejskim.

Partnerstwo ING Banku Śląskiego w projekcie wynika z zaangażowania w działania związane z ochroną środowiska. W grudniu 2017 r. bank ogłosił Deklarację Ekologiczną, w której zobowiązał się do wspierania projektów związanych z walką z zanieczyszczeniami. Postulaty te są realizowane m.in. poprzez preferencyjne kredyty na domy pasywne i ekologiczne oraz wciąż rozbudowywaną flotę samochodów elektrycznych banku. Smog Free Project wpisuje się w strategię i działania proekologiczne ING Banku Śląskiego.

Daan Roosegaarde

To holenderski artysta, innowator i twórca projektów społecznych, które badają relacje między ludźmi, technologią i otoczeniem.

Daan Roosegaarde ukończył architekturę w The Berlage Institute. W 2007 roku założył Studio Roosegaarde, gdzie współpracuje ze swoim zespołem projektantów i inżynierów, realizując projekty kreujące wizję lepszej przyszłości. Wspólnie opracowują "Krajobrazy przyszłości", budując inteligentne i trwałe prototypy dla miast przyszłości. Roosegaarde jest laureatem wyróżnienia Young Global Leader na World Economic Forum oraz posiadaczem tytułu “Artysta Roku” w Holandii.

Więcej informacji na: www.studioroosegaarde.net

O ING Banku Śląskim S.A., głównym partnerze Smog Free Project

Partnerem projektu Smog Free Project w Polsce jest ING Bank Śląski. Wieża stanie w Krakowie, który został wybrany przez ING Bank Śląski jako miejsce instalacji nieprzypadkowo. Jest miastem, które  jako pierwsze rozpoczęło walkę ze smogiem, podejmującym szerokie działania na rzecz czystego powietrza, co stawia Kraków za przykład i wzór do naśladowania.

Zaangażowanie ING Banku Śląskiego w to przedsięwzięcie wynika z przyjętej w 2017 roku Deklaracji Ekologicznej, która zakłada wspieranie projektów mających na celu zapobieganie zanieczyszczeniom.

Więcej informacji na: https://www.ingbank.pl/o-banku/odpowiedzialnosc-spoleczna/srodowisko-naturalne/polityka-srodowiskowa

Smog Free Project powstał dzięki pomocy Miasta Kraków i Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce i Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Krakowie (MOCAK-u).

Adres: Park Jordana, Aleja 3 Maja 11, 30-062 Kraków

Godziny otwarcia: 6:00 - 22:00, od 16 lutego do 15 kwietnia 2018