Zmiana w składzie zarządu ING Banku Śląskiego

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

15 maja br. Rada Nadzorcza ING Banku Śląskiego powołała Michała Mrożka na wiceprezesa odpowiedzialnego za obszar Wholesale Banking. Swoją funkcję obejmie 1 lipca 2020 r.

Michał Mrożek zastąpi na tym stanowisku wiceprezes Joannę Erdman, która obecnie nadzoruje jednostki  Pionu Zarządzania Ryzykiem.

Michał Mrożek posiada blisko 30-letnie międzynarodowe doświadczenie w bankowości korporacyjnej, planowaniu strategicznym, zarządzaniu ryzykiem i rynkami kapitałowymi.

Swoją karierę zawodową rozpoczął w 1989 r w Banku Austria w Nowym Jorku. Po dwóch latach związał się z Price Waterhouse w Waszyngtonie. W 1995 r. powrócił do Polski. Dołączył do zespołu Banku Handlowego jako szef Departamentu Bankowości Korporacyjnej, by w ciągu kolejnych lat – już pod szyldem Citibanku Handlowego – objąć w 2004 r. stanowisko zastępcy prezesa zarządu – w obszarze Klientów Korporacyjnych i Commercial Banking. W 2011 r. ponownie przeprowadził się do Nowego Jorku, gdzie w międzynarodowych strukturach Citibank, pełnił funkcję dyrektora zarządzającego ds. Strategii i Współpracy Międzynarodowej. Od 2015 r. kontynuował karierę w HSBC Bank Polska jako prezes zarządu. Od 2019 r. po przekształceniu tej jednostki w oddział, pełni w niej funkcję dyrektora generalnego i szefa Wholesale Banking.

Michał Mrożek jest absolwentem Uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie, na kierunku Handel Międzynarodowy i Finanse. Jest członkiem nowojorskiej Rady Fundacji Kościuszkowskiej oraz Rady Fundacji Edukacyjnej Jana Karskiego. Pełni także funkcję Wiceprezesa Związku Pracodawców Banków i Instytucji Finansowych LEWIATAN.

Materiały do pobrania