ING połączył siły z Vooom – liderem branży współdzielonej mobilności w Polsce

Produkty i usługi, Akcje marketingowe i promocje ,

Od teraz mobilność 3.0, czyli usługa przejazdów po mieście ALL-in-ONE, dostępne są w jednej aplikacji mobilnej Vooom, której partnerem jest ING Bank Śląski.

Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom mobilnym w aplikacji Vooom powered by ING, pracownicy mogą nie tylko optymalizować wydatki na transport, ale mają także dostęp do alternatywnych, ekologicznych środków transportu co zwiększa ich poczucie bezpieczeństwa. Dodatkowym atutem jest planner podróży, który wskaże jak dojechać, zaproponuje kilka alternatywnych tras  przejazdu różnymi środkami transportu: pojazdami na minuty oraz komunikacją miejską z uwzględnieniem przesiadek, np. z hulajnogi do autobusu, carsharingu czy skutera.

Kiedy rozpoczęliśmy pracę nad platformą do konsolidacji operatorów flot sharingowych, naszą intencją było wsparcie operatorów poprzez ułatwienie dostępu i budowę efektu skali. Po roku prac spotkaliśmy się na rynku ze startupem Vooom, który rozwijał podobny koncept. Odpowiedzialność społeczna i ekologiczna zrównoważonego transportu połączyła ING Bank Śląski i platformę Vooomdlatego postanowiliśmy wspólnie działać w interesie zrównoważonego rozwoju, lepszego wykorzystania aktywów, budowy przyjaznych środowisku przyzwyczajeń i ograniczania wpływu człowieka na klimat – podkreśla Kazimierz Rajczyk, Dyrektor Zarządzający Sektorem Departamentu Energii, ING Bank Śląski.

Misją Vooom jest dostarczanie technologii zrównoważonej mobilności w celu poprawy jakości życia. W Vooom wierzymy, że to pracodawcy w miastach odgrywają jedną z kluczowych ról w procesie zmiany nawyków i sposobu przemieszczania  się na taki, który jest bezpieczny, oszczędny i rozpowszechniający idee proekologiczne. Rozpoczynamy właśnie współpracę z pierwszymi pracodawcami, dla których idea Vooom jest bliska wyznawanym przez ich pracowników wartościami. Czekamy na kolejnych. Większość przedsiębiorstw myśli albo planuje kiedy i w jakim zakresie powrócić do pracy biurowej. Kiedy już przygotują biuro pozostaje pytanie jak dojechać do miejsca pracy? Rozmawiamy więc również z firmami, dla których obok ekologii największe znaczenie odgrywa zapewnienie pracownikom, bezpiecznego i oszczędnego transportu do i z  pracy.Wychodząc naprzeciw tym potrzebom wprowadziliśmy rejestrację bezpłatnych kont firmowych, które umożliwią zapewnienie zatrudnionym alternatywnych metod transportu w postaci Pakietów Mobilności, czyli elastycznych budżetów na przejazdy dla pracowników – podkreśla Włodzimierz Łoziński, CEO w Vooom.

Z wyliczeń Vooom wynika, że przesiadka do pojazdów współdzielonych i rezygnacja z zaledwie jednego służbowego auta w skali roku może obniżyć koszty funkcjonowania firmy nawet o kilkadziesiąt tysięcy złotych. Dlatego też platforma otworzyła swoją aplikację dla wszystkich chętnych do współpracy operatorów pojazdów „na minuty” oraz proponuje swoje usługi dla pracodawców do końca tego roku bez żadnych opłat. Tym samym mobilność jako usługa może stać się niezwykle istotnym elementem nowej rzeczywistości, umożliwiając podróże prywatne i służbowe oraz przewóz sprzętu i towarów bez konieczności posiadania i utrzymania pojazdu.

Aplikację Vooom powered by ING można pobrać z App Store i Google Play

O Vooom:

Vooom to polska platforma MaaS (Mobility-as-a-Service – z ang. Mobilność jako Usługa), która integruje na jednej mapie wszystkie środki transportu współdzielonego, taksówki oraz komunikację publiczną. Dzięki aplikacji wypożyczenie hulajnogi, roweru, skutera czy samochodu to kwestia dosłownie kilku kliknięć, gdyż wynajem pojazdów różnych operatorów odbywa się bezpośrednio na platformie. Vooom, który jest częścią grupy kapitałowej założonej przez Michała Kicińskiego, współtwórcę firmy CD Projekt, właśnie obchodzi pierwsze urodziny.