Najbardziej wpływowe kobiety polskiej branży płatniczej z ING

Nagrody i wyróżnienia,

W trzeciej edycji rankingu serwisu Cashless.pl, Barbara Borgieł-Cury, Dyrektor Centrum Bankowości Codziennej w ING Banku Śląskim, znalazła się w TOP 10 „Najbardziej wpływowych kobiet polskiej branży płatniczej”. Jednocześnie w TOP 3 „Wschodzących gwiazd polskiej branży płatniczej” znalazła się Agnieszka Lidke-Orzechowska, Product Area Lead w ING Banku Śląskim.

Celem rankingu jest promowanie równości zawodowej i kobiet odnoszących sukcesy w najważniejszych firmach i obszarach z branży płatniczej. Jak podaje redakcja: Najbardziej wpływowe kobiety branży płatniczej nadają dynamikę rozwojowi płatności w Polsce oraz decydują o kierunku, w którym ta branża podąża” a wschodzące gwiazdy branży płatniczej mają "potencjał wywierania dużego wpływu na rozwój rynku płatności w nadchodzącej przyszłości”.

Barbara Borgieł-Cury, Dyrektor Centrum Bankowości Codziennej w ING Banku Śląskim, od początku swojej kariery zawodowej w ING, jest związana z obszarem płatności. Odpowiada za obszar kont, płatności, w tym mobilnych i kart płatniczych dla klientów indywidualnych.

Pod jej skrzydłami bank wprowadził do oferty szereg innowacyjnych rozwiązań, ułatwiających klientom codzienne zarządzanie finansami i dokonywanie transakcji płatniczych, w tym płatności mobilnych oraz jako pierwszy bank w Polsce udostępnił klientom usługę Dodaj konto z innego banku: podgląd kont i kart z różnych banków w jednej aplikacji. Jest odpowiedzialna również za wdrożenie nowego systemu bankowości internetowej oraz mobilnej dla klientów detalicznych Moje ING, a także za wprowadzenie do oferty ING pierwszej karty zbliżeniowej, pierwszego bankomatu zbliżeniowego w Polsce oraz możliwości dokonywania szybkich przelewów – najpierw w postaci Express Elixiru, a w kolejnych latach szybkich płatności z wykorzystaniem BLIK.

Barbara Borgieł-Cury odpowiada również za współpracę z integratorami oraz organizacjami płatniczymi. Jest Członkiem Rady Nadzorczej Polskiego Standardu Płatniczego.

Agnieszka Lidke-Orzechowska od początku kariery zawodowej w ING jest związana z bankowością detaliczną. Pracowała w wielu obszarach takich, jak: ubezpieczenia, kredyty, bankowość elektroniczna, karty płatnicze. Prowadziła również innowacyjne projekty z zakresu płatności mobilnych i Open Banking.

Od 10 lat zaangażowana najbardziej w obszar kart płatniczych i płatności. Obecnie, w ramach Centrum Bankowości Codziennej pełni rolę Product Area Leada, gdzie oprócz kart płatniczych, płatności mobilnych, PSD2 odpowiada za funkcjonalności związane z zarządzaniem codziennymi finansami.

Na co dzień współpracuje z organizacjami płatniczymi Visa i Mastercard, Polskim Standardem Płatniczym, Integratorami Płatności, gdzie realizuje wspólne inicjatywy i projekty, które popularyzują płatności bezgotówkowe wśród klientów. Reprezentuje ING Bank Śląski w pracach grup roboczych przy ZBP w zakresie kart i płatności.

Pełny raport dostępny tu: https://www.cashless.pl/report/ranking-najbardziej-wplywowych-kobiet-branzy-platniczej-2021-roku.pdf

Materiały do pobrania