„Ty też możesz uratować świat. Ekoopowieści z Pietruszkowej Woli” Justyny Bednarek wydana wspólnie przez ING Bank Śląski i Fundację ING Dzieciom to ciepła opowieść dla dzieci z mocnym przekazem dla nas wszystkich

Wierzymy w mądrość i wrażliwość najmłodszych czytelników tej książki. To od nich będzie zależeć przyszłość naszej planety. Lecz jeśli my, dorośli damy im wsparcie i siłę, dzieci – poprzez swoje rozważne wybory – zaczną ratować świat już dziś. – Brunon Bartkiewicz, prezes ING Banku Śląskiego.

Książka porusza ważne dzisiaj kwestie m.in. zmian klimatycznych, dbałości o środowisko i odpowiedzialnych wyborów każdego dnia. Pokazuje młodemu czytelnikowi, że ma wpływ, a proste rozwiązania może stosować każdego dnia. „Ty też możesz uratować świat. Ekoopowieści z Pietruszkowej Woli” to pozycja, która choć skierowana do najmłodszych, jest przydatna również dorosłym.

W dziewięciu rozdziałach publikacja porusza tematy m.in. zmian klimatycznych, wszędobylskiego plastiku, konsumpcjonizmu i traktowania zwierząt. Każdy rozdział kończy się dobrymi praktykami ekologów: jak dać drugie życie przedmiotom, jaką moc ma pomaganie i współdzielenie dóbr oraz że najlepszych prezentów nie kupi się w sklepie.

Ilustracje do książki stworzyła Joanna Czaplewska, obrazy pełne ruchu i emocji,  ożywiają Pietruszkową Wolę i jej mieszkańców. Do druku użyto papieru wytworzonego z celulozy pochodzącej z drzew rosnących na terenach zrównoważonego pozyskiwania zasobów leśnych. Farby użyte w druku nie zawierają substancji szkodliwych i pochodzą z surowców odnawialnych.

Książka jest dostępna bezpłatnie dla szkół, bibliotek, organizacji społecznych. Publikacji towarzyszą  scenariusze zajęć. Instrukcja jak zamówić bezpłatny egzemplarz książki oraz link do scenariuszy znajdują się na stronie Fundacji ING Dzieciom: www.ingdzieciom.pl

Kontakt dla mediów:

Joanna Warmuz, ekspert ds. zrównoważonego rozwoju i CSR ING Bank Śląski S.A., telefon +48 693076 496, email: joanna.warmuz@ing.pl

Aldona Radomska, specjalista ds. komunikacji Fundacji ING Dzieciom, telefon +48 697 691 532, e-mail : aldona.radomska@ingdzieciom.pl