ING udostępnia wspólnotom mieszkaniowym system ING Business i całkowicie zdalną obsługę

Produkty i usługi,

Od teraz wspólnoty mieszkaniowe mogą korzystać z nowego systemu bankowości internetowej. Przenieśliśmy dotychczasowych klientów z Mojego ING do ING Business i oferujemy go nowym klientom. Dzięki tej zmianie wspólnoty mieszkaniowe zyskały w pełni zdalną, wygodną obsługę oraz łatwiejszą współpracę z zarządcami.

ING Business jest dostosowany do obsługi firm i organizacji z wieloma reprezentantami, do których należą wspólnoty mieszkaniowe. Jego funkcjonalność pozwala m.in:

• tworzyć paczki przelewów,
  • składać stałe zlecenia,
  • tworzyć listę stałych odbiorców,
  • otwierać online nowe rachunki, podpisywać umowy i aneksy,
  • dokonywać zmian użytkowników systemu bez konieczności wizyty w oddziale banku.

W ING Business wspólnoty zyskały również dostęp do kluczowej usługi ułatwiającej zarządzanie należnościami od mieszkańców – SIMP (System Identyfikacji Masowych Płatności). Usługa SIMP zapewnia jednoznaczną identyfikację wpłat oraz automatyczne rozksięgowanie, co w rezultacie pozwala obniżyć koszty i zmniejszyć pracochłonność obsługi należności.

– Wprowadziliśmy te zmiany w odpowiedzi na oczekiwania klientów. Zarządcy, którzy już wcześniej korzystali z ING Business i prowadzili tu rachunki wspólnot mieszkaniowych, doceniali dopasowane rozwiązania i zdalną obsługę. Udostępniając wspólnotom nowy system, zachowaliśmy dotychczasową ofertę 0 zł dla aktywnych za prowadzenie konta i przelewy – powiedziała Izabela Całusińska, Dyrektor odpowiedzialna za obszar Cash Management w ING Banku Śląskim.

30 listopada 2021 r. ING udostępnił w pełni zdalny proces onboardingu dla nowych wspólnot mieszkaniowych. Przedstawiciel wspólnoty może otworzyć konto bezpośrednio na stronie internetowej banku https://www.ing.pl/male-firmy/oferta-wspolnoty-mieszkaniowe/konto-direct-dla-wspolnot-mieszkaniowych. Proces jest krótki i prosty – wymagamy minimum informacji.

– Jako pierwszy bank na rynku umożliwiliśmy całkowicie zdalne otwarcie rachunku dla wspólnoty i podpisanie umowy w systemie bankowości internetowej. Proces otwarcia rachunku nie wymaga wizyty w oddziale – powiedział Wojciech Widenka, Dyrektor Centrum Client Onboarding w ING Banku Śląskim.

ING oferuje wspólnotom mieszkaniowym również finansowanie. Aktualnie wspólnoty mają do wyboru ofertę z niższą marżą i prowizją lub ofertę z prowizją 0 zł. Dodatkowo, w ramach oferty z prowizją 0 zł, bank daje preferencyjne warunki oprocentowania na inwestycje w  rozwiązania ekologiczne.

Dodatkowo, ING przygotował specjalny webinar dla wspólnot mieszkaniowych w związku z wprowadzeniem usługi SIMP (System Identyfikacji Masowych Płatności). Odbędzie się on 15 lutego w godz. 10:00-11:30. Temat spotkania: „Wygodnie zarządzaj finansami wspólnoty”. Zapisy możliwe są tutaj.

Więcej o ofercie dla wspólnot mieszkaniowych można znaleźć na stronie https://www.ing.pl/male-firmy/oferta-wspolnoty-mieszkaniowe