Wyróżnienie Lidera Elektromobilności 2023 dla ING Lease

Nagrody i wyróżnienia,
|ING Lease (Polska) Sp. z o.o.

Spółka ING Lease otrzymała wyróżnienie w rankingu „Lider Elektromobilności 2023” w kategorii Finansowanie. Doceniono aktywne wspieranie klientów finansujących samochody elektryczne i wodorowe, a także wdrożenie ofert specjalnych na zakup takich pojazdów.

Finansowanie ekologicznych aktywów, w tym pojazdów niskoemisyjnych, jest elementem naszej strategii, której priorytetami są projekty realizowane w trosce o środowisko. Jednocześnie sami działamy dając przykład i realizując strategię ESG na lata 2022-2024 Grupy Kapitałowej ING Banku Śląskiego, lidera w polskim sektorze finansowym. Chcemy kompleksowo odpowiadać na oczekiwania klientów i wspierać przedsiębiorców w prowadzeniu biznesu w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem – podkreśla Adam Sar, Prezes Zarządu ING Lease (Polska).

Lider Elektromobilności to wyróżnienie przyznawane firmom kreującym rynek e-mobility. Konkurs, organizowany jest przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych oraz firmę konsultingową PWC, a skierowany jest do prywatnych i państwowych przedsiębiorstw oraz instytucji. Zgłoszenia mogli kierować zarówno operatorzy flot samochodów, dostawcy pojazdów elektrycznych, infrastruktury ładowania czy komponentów dla sektora motoryzacyjnego. Do konkursu przystąpić mogły również podmioty świadczące dla zeroemisyjnego transportu, w tym m.in. operatorów stacji ładowania, dostawców rozwiązań mobilnościowych czy instytucji finansowych.

Na ocenę końcową Kapituły wpływ miały takie elementy jak: inwestycje w badania, sprzedaż pojazdów i infrastruktury ładowania pojazdów elektrycznych, dostarczanie usług wspierających elektromobilność, aktywne budowanie kompetencji i świadomości, jak i plany rozwoju zeroemisyjnego transportu.

Więcej informacji o rankingu