ING po raz czwarty przekazał 1 mln zł na granty dla start-upów i młodych naukowców

CSR,

ING ogłosił zwycięzców czwartej edycji Programu Grantowego skierowanego do start-upów i młodych naukowców. Bank w tej edycji poszukiwał pomysłów na to, jak zadbać o zdrowe życie w każdym wieku. Najlepsze pomysły otrzymały łącznie 1 mln zł na dalszy rozwój.

W każdej edycji bank przeznacza 1 mln zł na najlepsze rozwiązania wspierające Cele Zrównoważonego Rozwoju. Tym razem bank skupił się na zdrowiu, poszukując odpowiedzi na wyzwanie „Jak możemy dbać o zdrowe życie w każdym wieku?” (SDG 3).

Nagroda główna - 400 tys. zł trafiła do Walletmed, który stworzył podskórny implant do pomiaru poziomu glukozy we krwi (http://walletmed.com/). Na miejscu drugim znalazło się rozwiązanie zgłoszone przez UHURA Bionics - krtań cyfrowa oraz wzmacniacz głosu z konwerterem mowy (https://www.uhura.pl/) a jego autorzy otrzymali 300 tys. zł. Pomysłem, który spotkał się również z dużym uznaniem kapituły było zgłoszenie Calmsie: platforma gamingowa wspierająca dzieci w walce z depresją lub lękiem (https://www.calmsie.ai/) i otrzymało grant w wysokości 150 tys. zł. Dodatkowo, kapituła przyznała wyróżnienie o wartości 100 tys. zł dla Pogaduszki za terapie logopedyczną w oparciu o gry sterowane głosem (http://pogaduszki.pl/). Po raz trzeci została przyznana Nagroda Publiczności w wysokości 50 tys. zł i trafiła do play.air, twórców systemu gier, które wspierają w codziennym treningu oddechu w domu (https://www.play-air.com/).

– W tej edycji Programu Grantowego ING otrzymaliśmy rekordową liczbę zgłoszeń. Na nasze wyzwanie odpowiedziało aż 215 start-upów i naukowców. Tak duże zainteresowanie projektem potwierdza, że nasza inicjatywa jest właściwym kierunkiem działań. Pomagamy przejść od innowacyjnego pomysłu do dobrze prosperującego biznesu. Kompleksowo adresujemy potrzeby zespołów pracujących nad swoim rozwiązaniem, pomagając im wejść na rynek, pozyskać pierwszych klientów, czy rozszerzyć działalność na nowe rynki. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, że mamy realny wpływ na pomoc w transformacji środowiskowej i realizacji ważnych w tym kontekście inicjatyw – powiedziała Joanna Erdman, wiceprezes Zarządu ING Banku Śląskiego.

Wyboru najlepszych rozwiązań, spośród 215 nadesłanych zgłoszeń, dokonała kapituła złożona z przedstawicieli ING Banku Śląskiego, świata biznesu oraz nauki. 4. edycja konkursu została rozstrzygnięta podczas wielkiego finału, który odbył się 4 grudnia br.

Poprzednie trzy edycje Programu Grantowego ING również opierały się na wyzwaniach zaczerpniętych z Celów Zrównoważonego Rozwoju. W pierwszej edycji bank poszukiwał rozwiązań z obszaru czystej i dostępnej energii (SDG 7), w drugiej skupiono się na zrównoważonej produkcji i konsumpcji (SDG 12), trzecia natomiast ukierunkowana była na temat czystej wody (SDG 6). Wszystkie zrealizowane dotąd edycje spotkały się z dużym zainteresowaniem. Łącznie w czterech edycjach zgłosiło się już ponad 650 start-upów i młodych naukowców.

Wsparcie innowacji z obszaru zrównoważonego rozwoju poprzez Program Grantowy ING z rocznym budżetem 2 mln zł jest jednym z zobowiązań zapisanych w Deklaracji Ekologicznej.

Więcej o strategii ESG i działaniach banku można znaleźć na stronie https://esg.ing.pl

Materiały do pobrania