Akcja „Kolorowy Ratunkowy” z wolontariuszami ING

CSR,

Wolontariusze ING zaangażowali się w kolejną akcję. Tym razem chcą umilić pobyt małym pacjentom w Oddziale Ratunkowym Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach. W ciągu kilku najbliższych tygodni zmienią wygląd Oddziału na bardziej przyjazny dla dzieci.

W projekcie „Kolorowy Ratunkowy”, koordynowanym przez Fundację „Iskierka”, udział bierze Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach oraz pracownicy katowickiego regionu ING Banku Śląskiego. Wolontariusze ING pomagają w pracach malarskich na terenie Oddziału. W wyniku ich pracy na ścianach powstają kolorowe dekoracje.

Do Oddziału Ratunkowego Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach trafiają dzieci z całego regionu. To właśnie tam udzielana jest im pierwsza i niejednokrotnie decydująca pomoc specjalistów. Przestrzeń oddziału wymaga jednak remontu, aby stworzyć bardziej przyjazne otoczenie młodym pacjentom.

Dzięki wspólnemu działaniu wolontariuszy i studentów uda nam się poprawić warunki, w których najmłodsi walczą o swoje zdrowie i życie. Mamy nadzieję, że nowy wygląd oddziału ratunkowego, poprzez terapeutyczne oddziaływanie kolorów i pozytywny wpływ estetyczny otoczenia, poprawi psychiczną kondycję dzieci i ich rodziców w trudnych chwilach.

Na terenie całego kraju prężnie działa już ponad 500 wolontariuszy ING angażujących się w szereg akcji. Zespół wolontariuszy tworzą zarówno pracownicy sieci oddziałów, jak i centrali Banku.