ING Bank Śląski wypłaci 27,90 zł dywidendy na akcję

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

Dzisiaj Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy (ZWZA) ING Banku Śląskiego podjęło decyzję o podziale zysku za 2006 rok oraz wypłacie dywidendy w wysokości 27,90 zł brutto na jedną akcję.

ZWZA ING Banku Śląskiego zatwierdziło skonsolidowane sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej ING Banku Śląskiego oraz sprawozdanie finansowe ING Banku Śląskiego za 2006 rok a także podział zysku ING Banku Śląskiego za 2006 rok, według poniższego zestawienia (w zł):

1. zysk brutto

683.057.801,23

2. obciążenia podatkowe

-142.500.693,02

3. zysk netto

540.557.108,21

a) kapitał rezerwowy

127.578.108,21

b) fundusz ryzyka ogólnego

50.000.000,00

c) dywidenda

362.979.000,00

Z zysku za 2006 rok na dywidendę zostanie przeznaczone 362,9 mln zł, co oznacza, że dywidenda przypadająca na 1 akcję wyniesie 27,90 zł. Poziom dywidendy w przeliczeniu na 1 akcję, przełoży się na stopę dywidendy na poziomie 3,6%. Właściciele nabędą prawo do dywidendy 24 maja b.r., natomiast wypłata nastąpi 11 czerwca b.r..

ZWZA ING Banku Śląskiego udzieliło również członkom Zarządu Banku oraz członkom Rady Nadzorczej absolutorium z wykonania obowiązków w 2006 roku.

Historia wypłaty dywidendy

Do 2002 roku ING Bank Śląski S.A. wypłacał dywidendę na poziomie około 20% osiąganych zysków netto. Za rok kończący się w dniu 31 grudnia 2003 roku Bank podniósł poziom dywidendy i przeznaczył na nią 34,1% zysku netto.

W latach 2004-2005 wysoki poziom wyposażenia ING Banku Śląskiego S.A w kapitał wraz z relatywnie niskim poziomem aktywów ważonych ryzykiem, których wyrazem był wysoki współczynnik wypłacalności spowodowały, że istotnie wzrosły kwoty wypłacone akcjonariuszom w formie dywidendy, i tak:

• W 2004 roku ING Bank Śląski S.A. podniósł dywidendę do poziomu 40% zysku netto oraz wypłacił dodatkowo w formie dywidendy część wartości rezerw przeniesionych do kapitałów w związku z wdrożeniem przez Bank Międzynarodowych Standardów Rachunkowości. W sumie, Bank wypłacił w formie dywidendy 266,7 mln zł (72,8% zysku). Akcjonariusze otrzymali w formie dywidendy 20,5 zł w przeliczeniu na 1 akcję.
  • Wyniki uzyskane przez ING Bank Śląski S.A. w 2005 roku, jak i potrzeby wewnętrzne związane z rozwojem Banku pozwoliły na podniesienie poziomu dywidendy do 50% „zysku bazowego", tj. zysku po odliczeniu wpływu na wyniki jednorazowego wydarzenia, jakim było dostosowanie poziomu rezerw do kondycji portfela kredytowego i obowiązujących standardów w zakresie zarządzania ryzykiem. Ponadto, wraz z dywidendą z zysku bazowego za 2005 rok Bank wypłacił akcjonariuszom 100% unettowionej kwoty wynikającej ze znacznego spadku kosztów ryzyka. W sumie, Bank przeznaczył na dywidendę 357,8 mln zł zysku (65,1% kwoty zysku). W przeliczeniu na 1 akcję Bank wypłacił 27,5 zł.

W trakcie podziału zysku 2006 roku, ING Bank Śląski S.A. utrzymał zasady przyjęte dla określenia dywidendy z zysku 2005 roku.

Tabela. Dywidenda za lata 2002-2005 oraz proponowana dywidenda z zysku za rok 2006

2002

Zysk netto grupy kapitałowej Banku w mln zł

591,4