Ankieta ING: Prezenty za oszczędności

Ankiety i badania,

Około 74% Klientów ING Banku Śląskiego kupi prezenty świąteczne ze zgromadzonych oszczędności - wynika z ankiety przeprowadzonej przez Bank. W badaniu wzięło udział około 3,4 tys. klientów.

W ankiecie spytaliśmy klientów, za co kupią świąteczne prezenty. Około 74% Klientów ING biorących udział w badaniu wskazało oszczędności. Wcześniejsze wzrosty na giełdach, niemal 10-procentowa dynamika płac pozwalają na nawet duże zakupy bez zapożyczania się. Ponad 11,7% osób sfinansuje zakup prezentów za pomocą kredytu. Niewiele mniej osób, bo około 11%, kupi prezenty dzięki pieniądzom zarobionym za granicą. Nic dziwnego - statystyki NBP pokazują, że w formie transferów prywatnych przypływa dziennie niemal 20mln euro. Najmniej (niecałe 4%) pożyczy pieniądze od znajomych.

Ankieta była dostępna w zeszłym tygodniu na stronie „wyjściowej" z bankowości internetowej ING Banku Śląskiego.

Obraz wyłaniający się z ankiety odzwierciedla fakt, że Polacy nie są nadmiernie zadłużeni - łączny dług z tytułu kredytów konsumpcyjnych udzielonych osobom prywatnym to ciągle jedynie 11,5% rocznego spożycia prywatnego.

Wzrost znaczenia kredytów już teraz jest ważnym czynnikiem wspierającym polską gospodarkę, tak jak był motorem rozwoju Grecji i Portugalii w latach 90tych. Dług sektora niefinansowego w krajach rozwiniętych to 100-200% PKB. W Polsce to jedynie 36%. Wyniki ankiety także pokazują, że ryzyka związane z nadmiernym długiem (kryzysy finansowe, załamania na rynku nieruchomości, nadmierna zależność od kapitału zagranicznego) są jeszcze w Polsce odległe.

Materiały do pobrania