Wyniki finansowe ING Banku po trzecim kwartale 2007 roku

Wyniki finansowe i informacje biznesowe ,

Po trzech kwartałach br. skonsolidowany zysk netto ING Banku Śląskiego wyniósł 533,2 mln zł, czyli 9,1% więcej niż w analogicznym okresie 2006 roku. Zwrot z kapitału (ROE) na koniec września br. osiągnął poziom 21,1%.

W III kwartale br. skonsolidowany zysk netto wyniósł 198,1 mln zł, co oznacza wzrost o 26,3% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r.

Główne czynniki wpływające na wzrost wyników finansowych Banku w ciągu trzech kwartałów br.:

• wzrost wyniku z tytułu odsetek do poziomu 780,2 mln zł, czyli o 13% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. dzięki wzrostom wartości kredytów oraz depozytów,
  • wzrost dochodów z tytułu prowizji i opłat do 687,1 mln zł, czyli o 30,0% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r. dzięki wzrostom prowizji i opłat z tytułu dystrybucji jednostek uczestnictwa TFI, prowizji maklerskich oraz prowizji i opłat dotyczących kart płatniczych i kredytowych,

W ciągu trzech kwartałów br. ING Bank Śląski zanotował wzrost dochodów powtarzalnych, wypracowanych na działalności podstawowej. Na koniec września wynik przed kosztami ryzyka wyniósł 562,8 mln zł i był wyższy o 24% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r.

"Od początku br. Bank podejmuje działania, których celem jest podnoszenie atrakcyjności oferty skierowanej do Klientów. Wprowadzanie nowych produktów i usług, promocje cenowe oraz dalsza poprawa jakości obsługi przełożyły się na wzrost sprzedaży oraz umocnienie pozycji na rynku. Szczególnie cieszy nas wzrost udziału w rynku depozytów gospodarstw domowych, który na koniec września br. przekroczył poziom 9,2% w porównaniu z 8,97% na koniec pierwszego półrocza br. To rekordowy poziom w historii Banku" - powiedział Brunon Bartkiewicz, prezes ING Banku Śląskiego.

"Szybko rozwija się bankowość korporacyjna i detaliczna. Wzrost dochodów w obu obszarach działalności jest równomierny i wynosi blisko 23%. Wartość kredytów udzielonych firmom była wyższa o 26%, a depozytów o 15% w porównaniu z analogicznym okresem 2006 roku. Bardzo dobre osiągnięcia Bank zanotował w obszarze bankowości detalicznej. Wzrost wartości kredytów wyniósł blisko 34%, a środków powierzonych przez klientów detalicznych 28%."

Wzrost w kluczowych obszarach działalności w ciągu 3 kwartałów 2007 roku:

• wzrost wartości Otwartych Kont Oszczędnościowych w złotych o 25% do 17 572 mln zł z 14 104 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost wartości aktywów funduszy inwestycyjnych dystrybuowanych przez bank o 75% do 8 281 mln zł z 4 721 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost liczby Otwartych Kont Oszczędnościowych w złotych o 40% do 1 233 tys. z 884 tys. na koniec września 2006 roku,
  • wzrost salda złotowych kredytów hipotecznych udzielonych klientom detalicznym o 104% do 2 099 mln zł z 1 027 mln zł na koniec września 2006 roku (wartość sprzedaży nowych kredytów osiągnęła poziom 1 216 mln zł w porównaniu z 562 mln zł na koniec września 2006 roku - wzrost o 116%),
  • wzrost wartości kredytów dla małych firm o 39% do 796 mln zł z 574 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost akcji kredytowej dla klientów korporacyjnych o 26% (niemal dwukrotnie szybciej niż na rynku) do 12246 mln zł z 9 715 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost depozytów klientów korporacyjnych o 15% do 14 229 mln zł z 12 326 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost dochodów ze sprzedaży produktów rynków finansowych wśród średnich i dużych firm o 49% do 65 mln zł z 43,7 mln zł na koniec września 2006 roku,
  • wzrost wartości podpisanych umów leasingowych o 390% do 298 mln zł z 61 mln zł na koniec września 2006 roku (efekt współpracy ze spółkami leasingowymi - ING Lease i ING Car Lease),
  • wzrost zysku netto ING Securities do poziomu 53,4 mln zł, czyli o 40% w porównaniu z analogicznym okresem ub.r.

Pełna informacja w załączniku.

Materiały do pobrania