Rekordowe wyniki lidera rynku faktoringu - ING Commercial Finance

Z 4,932 miliarda złotych w 2007 roku do 12,921 miliarda w 2008 wzrosły obroty spółki ING Commercial Finance. Firma tym samym utrzymała pozycję lidera i ma 39,3% udział w rynku, wśród spółek zrzeszonych w Polskim Związku Faktorów.

Bardzo dobre wyniki spółki to przede wszystkim efekt nowych umów z dużymi firmami oraz wzrostu zainteresowania finansowaniem faktur ze strony dotychczasowych Klientów. ING Commercial Finance już w pierwszym kwartale został liderem rynku. W kolejnych kwartałach spółka konsekwentnie pozycję tę utrzymywała.

Andrzej Żbikowski, Prezes ING Commercial Finance nie obawia się skutków kryzysu, które, zdaniem ekonomistów, będą najbardziej odczuwalne w bieżącym roku. Faktoring – jego zdaniem – jest na tyle specyficzną usługą finansową, że sprzyja mu gorsza koniunktura w gospodarce. Spowolnienie gospodarcze powoduje, że wiele firm, pragnąc utrzymać płynność finansową i chronić się przed ryzykiem wypłacalności swoich kontrahentów, sięga po faktoring – mówi prezes spółki. Z natury jestem optymistą i wierzę, że w bieżącym roku branża faktoringowa utrzyma poziom obrotów osiągnięty w rekordowym, 2008 roku – dodaje.