Minister wyróżnił Fundację Sztuki Polskiej ING

|Fundacja Sztuki Polskiej ING

ING Bank Śląski odebrał wyróżnienie od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za działalność Fundacji Sztuki Polskiej ING, która wspiera i promuje polską sztukę współczesną.

- Jest nam niezmiernie miło, że działalność Fundacji została nagrodzona. To wyróżnienie ma dla nas duże znaczenie, bo potwierdza, że konsekwentna współpraca ze środowiskiem sztuki współczesnej została zauważona i doceniona. Fundacja, poza rozwijaniem kolekcji, coraz częściej włącza się w działalność polskiego środowiska artystycznego, angażując się w wybrane projekty wystawiennicze i wydawnicze. Systematyczna, a przez to efektywna realizacja długofalowych celów jest możliwa dzięki współdziałaniu spółek z Grupy ING, których przedstawiciele tworzą Radę Fundacji. Mamy nadzieję, że wyróżnienie przekona również inne podmioty do inicjatyw wspierających polskich artystów – powiedziała Maria Rubersz, prezes Fundacji Sztuki Polskiej ING.

Nagrodę od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdana Zdrojewskiego odebrał Oscar Swan, Przewodniczący Rady Fundacji oraz wiceprezes ING Banku Śląskiego.

Do grupy instytucji, które są zaangażowane w tworzenie fundacji razem z bankiem należą: ING Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie Polska S.A., ING Lease (Polska) Sp. z o.o., ING Commercial Finance S.A., ING Bank Hipoteczny S.A. oraz ING Securities S.A. ING Services, ING Car Lease.

Fundacja Sztuki Polskiej ING działa na styku świata biznesu i sztuki. Przyczynia się do promocji twórczości artystów, m.in. wspierając młode pokolenie artystów. Od 2000 roku konsekwentnie rozwija kolekcję dzieł sztuki, która dziś liczy już ponad 120 prac takich artystów, jak Paulina Ołowska, Zofia Kulik, Wilhelm Sasnal, Jakub Julian Ziółkowski, Włodzimierz Pawlak, Michał Budny, Anna Ostoya.

Fundacja stara się także, aby pracownicy i klienci firm zaangażowanych w działalność fundacji mieli jak największy kontakt z polską sztuką współczesną. Kolekcja Fundacji wpisuje się w światowy program mecenatu Grupy ING, w którym sztuka odgrywa istotną rolę w tworzeniu kultury organizacyjnej oraz jednego z najważniejszych działalności pozabiznesowych. ING posiada kolekcje sztuki w pięciu krajach: Belgii, Holandii, Polsce, Wielkiej Brytanii i Meksyku.

Doroczne Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznawane są głównie osobom fizycznym - twórcom, animatorom i menedżerom - których działalność ma wpływ na rozwój i upowszechnianie kultury w Polsce oraz ochronę kultury i dziedzictwa kulturowego. Adresatami nagród są również firmy
i organizacje, dzięki którym rozwój sztuki jest możliwy.

Materiały do pobrania