Nowe prace w kolekcji Fundacji Sztuki Polskiej ING

|Fundacja Sztuki Polskiej ING

Kolekcja Fundacji Sztuki Polskiej ING powiększyła się o nowe prace artystów młodego pokolenia. Do kolekcji włączono dwie fotografie Bownika, instalację malarską Adam Jastrzębskiego oraz trzy prace Joanny Malinowskiej.

Fotografie Bownika z cyklu „e-słodowy” (2012 r., fotografia, 40x50 oraz 2012 r., fotografia, 100x120) zamykają tryptyk dotyczący graczy komputerowych. Tytuł prac pochodzi od nazwiska Adama Słodowego, który przez 24 lata za pośrednictwem telewizji uczył Polaków, jak „zrobić coś samemu“. Fotografie „e-słodowy” to portrety narzędzi i udogodnień wykonywanych przez graczy komputerowych samodzielnie, najczęściej ad hoc, przy użyciu najprostszych materiałów i bez dbania o estetykę przedmiotów oraz rozwiązań ergonomicznych.

Bownik (ur. 1977 w Janowie Lubelskim), pracuje rozwijanymi czasami przez kilka lat cyklami fotograficznymi wykorzystując żmudne i wymagające technologie. w jego pracy bardzo ważnym obszarem jest semantyka obrazu czy odniesienia do doświadczeń fotografii historycznej

Praca Adama Jastrzębskiego „Akumulacja 1” (2012 r., instalacja malarska, 80x60 cm) należy do cyklu Vinylowiec, instalacji malarskich powstałych z folii samoprzylepnej wycinanej i łączonej zgodnie z zasadami języka formalnego, który opracował i rozwija Jastrzębski. Powstające od najmniejszych części - kolorowych kropek - vinylowce rozrastają się zgodnie z ustalonym przez Jastrzębskiego regułami. Każdy Vinylowiec to rodzaj niezależnego świata rządzącego się niezależnymi zasadami zapisanymi w formie kodu.

Adam Jastrzębski, ur. w 1980 roku w Płocku. Znany jako Adam-X (realizacja w latach 2003-2008) oraz Ixi Color (od 2008). W latach 2003-2008 aktywnie działał jako twórca murali oraz vlepek. Twórca autonomicznego języka sztuki, którego zasady nazywane są Vinylogosem.

Do kolekcji Fundacji Sztuki Polskiej ING dołączyły 3 z kilkunastu prac Joanny Malinowskiej „Miniaturowa tunika. Kultura Wari lub Inka.” (2012 r., pióra i len, 50x62 cm, 50x62 cm, 50x40 cm), których pierwowzorem są wytwory materialne kultur z obszarów Ameryki Południowej. Większość z nich jest do siebie bardzo podobna. Kojarzą się więc z rzemiosłem i użytkowością, a nie unikatowością charakterystyczną dla sztuki współczesnej.

Joanna Malinowska (ur. 1972, Gdynia), mieszka i pracuje w Nowym Jorku. Autorka prac wideo, rzeźb, instalacji dźwiękowych i sytuacji performatywnych. Ważną rolę w jej twórczości odgrywa muzyka i antropologia.

Fundacja Sztuki Polskiej ING zajmuje się promocją polskiej sztuki współczesnej budując kolekcję oraz realizując projekty artystyczne, takie jak wystawy czy publikacje. Fundacja została utworzona w 2000 roku przez działające w Polsce spółki z Grupy ING. Kolekcja jest eksponowana w siedzibach fundatorów i udostępniana na wystawach organizowanych w instytucjach sztuki. Dzieła wchodzące w skład kolekcji to prace polskich artystów powstałe po 1989 roku. Więcej informacji na temat Fundacji Sztuki Polskiej ING na stronie www.ingart.pl