Fundacja Sztuki Polskiej ING nabywa wideo „Dar dla Boga" Łukasza Surowca

|Fundacja Sztuki Polskiej ING

Kolekcja Fundacji Sztuki Polskiej ING powiększyła się o pracę wideo „Dar dla Boga” autorstwa Łukasza Surowca.

Praca „Dar dla Boga” powstała w roku 2012. Łukasz Surowiec został zaproszony przez organizatorów jednego z trójmiejskich festiwali do partycypowania w edycji, której hasłem przewodnim miał być kurort. Artysta wystąpił z projektem, w którym chciał zorganizować dla kilku bezdomnych wakacyjny wyjazd do Sopotu. Organizatorzy odmówili jego realizacji, sugerując, by zaproponował coś „mniej kontrowersyjnego”. Surowiec w ramach swojego wynagrodzenia festiwalowego zakupił sztabę złota, którą rozbił i rozsypał na sopockiej plaży.

Praca miała być gorzkim komentarzem w kierunku organizatorów, których interesował przede wszystkim promocyjno-wizerunkowy, a nie sprawczy aspekt sztuki. W interpretacji, która idzie nieco dalej – to krytyczny głos skierowany w stronę instytucji kultury, sensu ich działań i deklaracji w odniesieniu do sztuki zaangażowanej.

Łukasz Surowiec urodził się w 1985 r. w Rzeszowie. Jest absolwentem Wydziału Rzeźby Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie oraz doktorantem na Wydziale Sztuki krakowskiego Uniwersytetu Pedagogicznego. Artysta interdyscyplinarny, zdeklarowany jako twórca zaangażowany społecznie. O części jego działań trudno mówić jako o działaniach stricte artystycznych, ponieważ noszą one znamiona działania realnie prospołecznego, wymierzonego w przestrzeń publiczną, przeciwko podziałom ekonomicznym i nierówności praw.

W ramach swojego twórczego aktywizmu zrealizował m.in. „Skup Łez” (wspólnie z Alicją Rogalską), projekt „Poziomica” w poznańskiej Galerii Arsenał (próbę zrównania płac wszystkich pracowników galerii), mural „Tato, nie płacz” na katowickim familoku (zaakcentowanie problemu bezrobocia na Górnym Śląsku) oraz szereg innych działań związanych ze zmarginalizowanymi grupami w polskim społeczeństwie. Mieszka i pracuje w Bytomiu.

Więcej informacji na: https://www.facebook.com/FSPING/