Praca Izy Tarasewicz w kolekcji Fundacji Sztuki Polskiej ING

Do kolekcji Fundacji Sztuki Polskiej ING dołączyła nowa praca – obiekt rzeźbiarski SKU (Stock Keeping Unit) Izy Tarasewicz.

SKU (Stock Keeping Unit) to rodzaj jednostki magazynowej służącej handlowcom do identyfikowania, porządkowania i zarządzania towarem. W interpretacji artystki, abstrakcyjny kod przyjmuje formę trójwymiarowego, materialnego obiektu. Praca SKU to szereg zawieszonych na metalowym pręcie transparentnych wstęg z silikonu, w który wtopione zostały włókna roślinne. Przywołana przez tytuł SKU tematyka produkcji i dystrybucji dóbr jest silnie obecna w praktyce artystycznej Izy Tarasewicz i w jej podejściu do samej twórczości. Artystka stosuje rodzaj „artystycznego recyclingu”: aby zminimalizować zużycie materiałów do tworzenia nowych prac wykorzystuje elementy wcześniejszych realizacji.

Iza Tarasewicz urodziła się w 1981 roku w Białymstoku. Jest absolwentką Wydziału Rzeźby i Działań Przestrzennych w Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. Tworzy rzeźby, instalacje, i rysunki. W swoich pracach łączy zainteresowanie rzeźbą i naukami ścisłymi. W swoich rzeźbach i instalacjach wykorzystuje zarówno tradycyjne materiały rzeźbiarskie takie jak glina czy gips, ale także szkło, metal, smołę, popiół czy włókna roślinne.

Materiały do pobrania