Kiedy kropla drąży skałę – jak możemy dbać o zasoby czystej wody? Czyli o trzeciej edycji Programu Grantowego ING

CSR, Akcje marketingowe i promocje ,

Jak chronić zasoby wodne, jak poprawić jakość wody i jak ją efektywnie wykorzystywać? To wyzwanie 3. edycji Programu Grantowego ING, która zakończyła się 29 czerwca. O tym jak ważna jest woda i co każdy z nas może zrobić, by jej nie marnować opowiada Karol Wójcicki, dziennikarz naukowy i miłośnik astronomii w najnowszym, dwunastym odcinku serii  o działaniach na rzecz środowiska naturalnego.

– Działania podejmowane w ramach Programu Grantowego ING są ważne dla start-upów i młodych naukowców. Z jednej strony jest to ogromny zastrzyk gotówki, który wynosi 1 mln zł, z drugiej strony oferujemy też laureatom mentoringi i jakże ważną dla nich promocję, która daje szansę naszym finalistom na zdobycie nowych klientów czy nawet inwestorów. Laureatem 3. edycji została firma Hydrum, która zajmuje się produkcją zielonego wodoru z zasolonych wód odprowadzanych z przemysłu. O wyborze tego projektu zdecydował zestaw czynników, takich jak: odpowiedź na ważny środowiskowy problem, innowacyjność, dobrze dobrana grupa docelowa, a także zespół, który jest gwarantem skalowania  – powiedział Kamil Pierzchała, z Centrum Eksperckiego ESG Innowacje w ING Banku Śląskim.

Nieodpowiednie gospodarowanie wodą może doprowadzić do klęski i suszy w różnych regionach świata, dlatego tym razem Bank poszukiwał rozwiązań, które będą odpowiedzią na problem kurczących się zasobów wodnych. Najlepsze pomysły otrzymały 1 mln zł na dalszy rozwój.

Więcej o 3. edycji Programu Grantowego tutaj

Cykl filmów o działaniach na rzecz środowiska naturalnego prezentuje wybrane inicjatywy podejmowane przez ING Bank Śląski. Do współpracy przy projekcie, bank zaprosił znanego dziennikarza naukowego i miłośnika astronomii - Karola Wójcickiego, który jak nikt inny wie, że nie mamy planety B. Jako prowadzący, wyjaśnia w jaki sposób różne działania mogą przyczynić się do realnych zmian i oszczędności, zarówno dla nas jak i planety.

Link do filmu: https://youtu.be/3gfXyZdf_zo

W ramach cyklu ukazało się już 11 filmów. Są one dostępne na tej stronie.

ING Bank Śląski realizuje swoją strategię biznesową w sposób odpowiedzialny i zrównoważony. Bank jest świadomy, że od dzisiejszych decyzji i działań zależy, jak będzie wyglądał świat jutra i jaką rzeczywistość zastaną następne pokolenia. Chce mieć na niego pozytywny wpływ i wykorzystywać swoje możliwości w słusznej sprawie. W centrum działań banku zawsze byli i są ludzie, a teraz również wyzwania związane z kryzysem klimatycznym. Strategię banku wspiera Deklaracja Ekologiczna.

Więcej o działaniach banku: https://www.ing.pl/o-banku/esg