Inicjatywa wolontariacka praktykantów ING Banku Śląskiego

|Fundacja ING Dzieciom

Praktykanci ING Banku Śląskiego, odbywający Praktykę z Lwem, w dniach 25 i 26 sierpnia b.r. zaangażują się w pomoc dwóm placówkom opiekuńczo-wychowawczym na terenie Warszawy i Bytomia. Praktykanci wezmą udział w takiej akcji po raz pierwszy w historii programu wolontariatu pracowniczego w ING.

Wolontariat już od 4 lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród pracowników ING Banku. Właśnie rusza IV edycja konkursu Dobry Pomysł, zgłaszane są projekty akcji w różnych dziedzinach życia społecznego. Zwycięskie projekty otrzymują dotację na realizację z Fundacji ING Dzieciom. W tym roku w pomoc potrzebującym zaangażowały się również osoby odbywające aktualnie praktykę w ING Banku Śląskim. Z ich inicjatywy w Bytomiu grupa 14 osób odnowi salę świetlicy integracyjnej przy ul. Prusa, gdzie uczęszcza obecnie 57 dzieci. Planowane jest kompletne malowanie ścian, drzwi, wymiana podłogi oraz montowanie szaf na zabawki i książki. Malowaniem w warszawskim Oddziale Miejskim Towarzystwa Pomocy Dzieciom przy ulicy Kępnej zajmie się 9 praktykantów. Zamierzają oni także ozdobić ściany szablonami rysunkowymi, by nadać pomieszczeniom przyjazny klimat.

Otwartość na potrzeby społeczne i zaangażowanie w lokalne społeczności to element kultury organizacyjnej ING Banku Śląskiego. Cieszę się, że nasze Wartości są inspiracją dla studentów przebywających na praktykach. Akcję wolontariacką zorganizowała nasza praktykantka. W jej odczuciu taka pomoc niesie ze sobą przede wszystkim poczucie satysfakcji i motywuje do pomocy. Jest również szansa dla studentów, aby poznać inna twarz korporacji - powiedziała Joanna Warmuz, koordynator ds. CSR w ING Banku Śląskim.

Zgodnie z regulaminem Pracy ING Banku Śląskiego każdy z pracowników banku może przeznaczyć 1 dzień w roku na działania w ramach wolontariatu. Podobne inicjatywy są bardzo popularne wśród pracowników ING. Ponad 1000 pracowników Banku włącza się regularnie w prace charytatywne, najczęściej na rzecz dzieci.

Program Wolontariat ING został w kwietniu 2010 roku wyróżniony Laurem Odpowiedzialności za Dobrą Praktykę CSR. Konkurs Dobre Praktyki przeprowadzany jest przez PKPP Lewiatan, NSZZ Solidarność oraz firmę doradczą Deloitte.

Materiały do pobrania