ING Bank Śląski w składzie RESPECT Index po raz drugi

ING Bank Śląski po raz drugi znalazł się w składzie RESPECT Index - pierwszego w regionie Europy Środkowo-Wschodniej giełdowego indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie. Giełda Papierów Wartościowych ogłosiła nowy skład 25 stycznia br.

W 2010 roku, w ramach badania RESPECT Index, spółki giełdowe podlegały trzystopniowej weryfikacji w zakresie odpowiedzialności społecznej. Etap pierwszy miał na celu wskazanie grupy spółek o najwyższej płynności, czyli tych, które znajdują się w portfelach indeksów WIG20, mWIG40, sWIG80. W drugim etapie GPW, we współpracy z Instytutem Rynku Kapitałowego WSE Research oraz Stowarzyszeniem Emitentów Giełdowych, oceniła praktyki wyłonionych spółek w zakresie ładu korporacyjnego (Corporate Governance), ładu informacyjnego i relacji z inwestorami. Trzeci etap, przeprowadzony przez firmę doradczą Deloitte, obejmował weryfikację zrealizowanych działań w obszarze CSR (Społecznie Odpowiedzialnego Biznesu) w obszarach Biznes, Miejsce Pracy, Społeczeństwo, Środowisko.

RESPECT Index ma na celu wyłonienie spółek zarządzanych w sposób odpowiedzialny i zrównoważony. Obrazuje również inne wartości: poziom relacji inwestorskich, ład informacyjny oraz jakość raportowania. RESPECT Index powstał w 2009 roku,  jako pierwszy na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie  indeks obrazujący koniunkturę spółek odpowiedzialnych społecznie. ING Bank Śląski znalazł się w pierwszym składzie wśród 16 spółek, które uzyskały najwyższe oceny ratingowe w badaniu.

Korporacyjna odpowiedzialność społeczna jest fundamentalną częścią działań ING Banku Śląskiego. Bank aktywnie angażuje się w rozwój społeczno - ekonomiczny środowisk lokalnych i otoczenia biznesowego, w których funkcjonuje. We wszystkich przedsięwzięciach ING Bank Śląski starannie wyważa interesy wszystkich interesariuszy i jest świadomy swojej odpowiedzialności.