Inflacja bazowa nie tak zła

Komentarz ekonomistów ING Banku Śląskiego:

Inflacja bazowa nie tak zła

Inflacja bazowa netto (stara miara) była 0,1pp wyższa od oczekiwań, ale nowa miara (CPI z wyłączeniem żywności i energii) wzrosła jedynie niespełna 0,1%MoM pokazując wciąż ograniczony wpływ presji popytowej na inflację. Niewielkie zaskoczenie inflacją bazową netto (stara miara) przypisujemy błędom związanym z zaokrągleniami. Inflacja CPI w sierpniu wyniosła 4,8%r/r, ale stało się dzięki znacznym zaokrągleniom (było blisko 4,9%r/r). Błąd do ostatecznych szacunków inflacji netto wniosły także zaokrąglenia subindeksów cen żywności, paliw i energii, w efekcie wskaźnik netto wyniósł dokładnie 3,9857%r/r.

Nowa miara inflacji bazowej (CPI z wyłączeniem żywności i energii) była zgodna z oczekiwaniami i uszktałtowała się na poziomie 2,7%r/r. W ujęciu m/m wzrosła niespełna 0,1%m/m. To znacznie gorzej niż przed rokiem, ale w sierpniu 2007 roku o spadku zadecydowało wprowadzenie wyjątkowo atrakcyjnej promocji cenowej na internet przez TP S.A.,co punktowo obniżyło indeks inflacji, ale także znaczaco zakłóciło sezonowość inflacji bazowej. Porównując więc wzrost cen w sierpniu 2008 do innych lat można stwierdzić, że sierpniowe dane wciąż nie pokazują na nasilania się presji popytowej oraz niewielkie ryzyko wystąpienia efektów drugiej. Wciąż o stosunkowo wysokim poziomie inflacji bazowej (2,7%r/r/) decyduje wysoka dynamika cen usług nierynowych (usługi komunalne rosną w tempie około 9%r/r), rosnące ceny usług rynkowych (ale w znacznie wolniejszym tempie) oraz deflacja cen dóbr handlowalnych. Naszym zdaniem dane te nie powinny zmienić opinii tych członków RPP, którzy zwracali uwagę że spowalniająy wzrost gospodarczy powinien znacząco pomóc w ograniczeniu ryzyka efektów drugiej rundy.

Co to znaczy: Naszym zdaniem dane te nie powinny zmienić opinii tych członków RPP, którzy zwracali uwagę że spowalniający wzrost gospodarczy powinien znacząco pomóc w ograniczaniu ryzyka efektów drugiej rundy.

W skrócie

Sprzedaż i bezrobocie

Dziś poznamy wyniki sprzedaży detalicznej za sierpień. Spodziewamy się spowolnienia względem lipca (z 14,3%r/r do 11,6%), które jednak nie powinno być trwałe z uwagi na wciąż wysokie tempo wzrostu realnych dochodów gospodarstw domowych.
PAIIZ rewiduje w dół prognozy inwestycji bezpośrednich w 2008 roku
W dzisiejszym wywiadzie dla radia Pin prezes PAIIZ Paweł Wojciechowski zrewidował wcześniejsze oczekiwania bezpośrednich inwestycji zagranicznych z 15 do 10mld euro. Osłabienie wzrostu, utrudnienie dostępu do kapitału, oraz załamanie na giełdach utrudniające prywatyzacje to główne powody.

Strategia rynkowa

Rynek obligacji dotknęła w poniedziałek 8-punktowa korekta. Wpływ zagranicy jest w gruncie rzeczy niewielki – powrót optymizmu za oceanem winduje dochodowości papierów skarbowych USA, ale zmniejsza presję na płynność i odwrotnie. Przed komunikatem RPP trudno oczekiwać poważniejszych ruchów na rynku długu. Złoty pozostaje wyjątkowo stabilny mimo olbrzymich ruchów EUR/USD, dziś rano otwiera się w okolicach 3,29/€.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek Rafał Benecki Grzegorz Ogonek