Budżet w Sejmie

Komentarz ekonomistów ING Banku Śląskiego:

Budżet w Sejmie

Minister Finansów przedstawił w Sejmie projekt ustawy budżetowej. Zapisane założenia makroekonomiczne zostały poddane krytyce ze strony opozycji. Zapisany wzrost 4,8% w 2009 roku naszym zdaniem można zrewidować w dół (nasza prognoza zakładająca wejście strefy euro w recesję, to 3,4%) jednak rewizja wynikać powinna z możliwych gorszych od wcześniejszych założeń wyników w eksporcie i nakładach inwestycyjnych, które nie są kluczowe dla realizacji budżetu. Zapisana w budżecie inflacja średnioroczna na poziomie 2,9% może z kolei naszym zdaniem być podciągnięta wyżej – co oznaczałoby powiększenie wpływów. Deficyt na poziomie 18,2mld zł ma znamiona wykonalności, zważywszy na to, że polski sektor finansowy w naszym przekonaniu nie będzie potrzebował rządowego wsparcia, tak jak to ma miejsce w USA czy Wielkiej Brytanii.

Co to znaczy: Spowolnienie gospodarcze nie musi podważać wykonalności budżetu 2009 z deficytem 18,2mld zł.

W skrócie

Dziś w Waszyngtonie rozpocznie się szczyt G7 (spotykają się ministrowie finansów i bankierzy centralni. Istnieje możliwość, że dojdzie tam do wypracowania dalszych skoordynowanych rozwiązań kwestii obecnego zamieszania na globalnych rynkach finansowych, choć brak porozumienia wśród krajów europejskich (sądząc po rezultatach posiedzenia EooFin) skłania ku ograniczonemu optymizmowi.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek Rafał Benecki Grzegorz Ogonek