Podaż pieniądza wyhamowuje, nie tak źle w handlu zagranicznym

Komentarz ekonomistów ING Banku Śląskiego:

Ten tydzień

Podaż pieniądza wyhamowuje, nie tak źle w handlu zagranicznym

Dane o PKB za 3kw ujawniły, że sytuacja w handlu zagranicznym nie jest tak zła jak początkowo przyjmowaliśmy. Spadek realnego tempa wzrostu importu był na tyle znaczący, że eksport netto wpływał pozytywnie na wzrost zamiast pogrążać gospodarkę. Najwyraźniej doszło do szybkiego dostosowania do zmian kursowych. Na tej podstawie uważamy, że dane o bilansie płatniczym za październik mogą zawierać stosunkowo niski deficyt w bilansie handlowym. Zwracamy uwagę, że, w odróżnieniu od września, październik miał tyle samo dni roboczych w 2008 i 2007 roku, stąd też dynamika roczna eksportu może sprawiać wrażenie mocno okrojonej względem poprzedniego odczytu. Szacujemy, że rozliczenia unijne mogły w październiku wyeliminować pozytywny wkład salda transferów do wyniku C/A (w okresie styczeń-wrzesień było to średnio +450 mln EUR).

Dane za listopad o podaży pieniądza zasługują na szczególną uwagę. Będzie to podsumowanie  piewszego miesiąca obowiązywania w pełni obostrzeń w udzielaniu kredytu. Załamanie w finansowaniu gospodarstw domowych będzie dodatkowo uwypuklone przez wysoką bazę – miało bowiem miejsce zaciąganie kredytów „na zapas” w pierwszej połowie października, jeszcze zanim regulacje weszły w życie (należności banków wobec gospodarstw domowych wzrosły w tym miesiącu o niemal 23 mld zł, czyli 7%m/m przy średniej miesięcznej dynamice 2,6% od początku roku do września). Październik był też naznaczony przyrostem gotówki w obiegu na skalę nigdy wcześniej nie notowaną (10 mld zł, czyli 10%m/m). Podejrzewamy, że zasoby te wróciły w dużej mierze do banków za sprawą podwyższenia 100% gwarancji wkładów osób prywatnych do 50 tys. € (choć regulacja weszła w życie dopiero 28 listopada, to nagłośnienie medialne zapewne dało efekt powrotu zaufania do instytucji finansowych).

Co to znaczy: Spodziewamy się, że skala ograniczenia kredytów w gospodarce nakłoni RPP do poważniejszego rozważenia większej obniżki niż zwyczajowe 25pb.

Może dojść w grudniu do obniżki stóp o więcej niż 25pb. Jan Czekaj mówi o wyjątkowych środkach na wyjątkowe czasy

Większość członków RPP zdążyło już wypowiedzieć się na temat możliwości cięcia stóp w grudniu i słyszeliśmy albo o nie wykluczaniu  albo o jawnym popieraniu takiego rozwiązania (pomimo nieformalnej zasady pozostawiania stóp bez zmian w ostatnim miesiącu roku). W piątek usłyszeliśmy zdanie jeszcze dwóch osób.

Jan Czekaj powiedział: "Dotychczasowa polityka małych kroków to było dobre, ale musimy mieć na uwadze, że sytuacja jest wyjątkowa i być może RPP odstąpi od zwyczaju i będzie decyzja o głębszej obniżce (...) Jeśli dane będą niepokojące, to można by się zastanowić nad głębszą obniżką (...) Taki krok wchodzi w grę, chociaż na razie RPP nie dyskutowała.”

"Redukcja stóp o 50pb na grudniowym posiedzeniu jest naszym scenariuszem bazowym. Zakładamy, że Rada będzie bardziej skłonna do zdecydowanych ruchów po zapoznaniu się z danymi o kredytach udzielonych w listopadzie oraz o produkcji przemysłowej (spodziewamy się niezwykle słabego odczytu -8,2%r/r)."

Z kolei, Dariusz Filar, zgodnie ze swoją reputacją zwolennika zaciekłej walki z inflacją podkreślał różnice w warunkach w jaki działa EBC i RPP: w Polsce mówi się o spowolnieniu a nie recesji, inflacja jest prawie dwa razy wyższa i płace rosną zdecydowanie szybciej. Jego skłonność do popierania obniżki na najbliższym posiedzeniu wydaje się niewielka, jednak wcześniejsze zapowiedzi, że dramatycznie złe wyniki z gospodarki mogą zmienić jego podejście nakazują nam zakładać ( w świetle naszej prognozy dla produkcji), że nie będzie on przeszkadzał w luzowaniu polityki pieniężnej.

Co to znaczy: Obniżka o 50pb zapewne będzie poddana głosowaniu w grudniu i naszym zdaniem zostanie przyjęta o ile nie zobaczymy dużego spadku wartości złotego.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek Rafał Benecki Grzegorz Ogonek