Kolejne słabe dane z gospodarki

Komentarz ekonomistów ING Banku Śląskiego

Dzisiaj sprzedaż detaliczna

Kolejne słabe dane z gospodarki

Dzisiaj GUS opublikuje dane o sprzedaży detalicznej i bezrobociu. Naszym zdaniem nieprzyjemny wydźwięk lutowych danych z rynku pracy powinien pomóc Radzie skupić się na obecnych potrzebach gospodarki, podobny wpływ na decyzje RPP będzie miała słaba sprzedaż. Roczna stopa wzrostu sprzedaży detalicznej mogła spaść poniżej zera w lutym (prognozujemy -2%r/r, konsensus -1,7%/r wobec 1,3%r/r w sty-09 i 6,4%r/r w 4kw08), a z poprzednim takim zdarzeniem mieliśmy doczynienia na wiosnę 2005 (choć był to jedynie efekt niezwykle podwyższonej wejściem do UE bazy statystycznej). Zgodnie z szacunkami Ministerstwa spodziewamy się wzrostu stopy bezrobocia do 10,9%.

Co to znaczy: Nieprzyjemny wydźwięk lutowych danych z rynku pracy powinien pomóc Radzie skupić się na obecnych potrzebach gospodarki.

Plan odkupu złych kredytów i toksycznych aktywów

Plan przedstawiony przez Geithnera zakłada odkup od instytucji finansowych złych kredytów i toksycznych aktywów. Celem tego działania ma być usunięcie z bilansów złej jakości aktywów, docelowo poprawę adekwatności kapitałowej i pomoc w kreacji kredytu. Jedną z form odkupu kredytów mają być aukcje, na których zainteresowany bank, z pomocą FDIC będzie wystawiał pakiety złych kredytów (z dużym ryzykiem kredytowym). Inwestor, który zaproponuje odkup tych kredytów utworzy dodatkowy podmiot z FDIC, w którym ta instytucja będzie pełnić rolę gwaranta oraz dostarczy też część finansowania. Inne formy działania tego programu to możliwości tworzenia funduszy inwestycyjnych, z udziałem inwestorów prywatnych i sektora publicznego, które będą operować tymi aktywami.

Główne zastrzeżenia wobec programu to niepewność czy banki będą chciały uczestniczyć w programie (może sprzedadzą tylko średniej jakości aktywa, ale tych najgorszych nie będę chciały ujawniać), to że utworzenie rynku na złe kredyty i toksyczne aktywa może popchnąć niektóre banki do urealnienia ich wyceny w bilansach i spowodować jeszcze większe odpisy, konieczność poniesienia kosztów odkupu tych kredytów przez podatnika.

Strategia rynkowa

Duże umocnienie na rynku długu, głównie w wyniku zakupów lokalnych inwestorów na długim końcu. Umocnienie złotego także partycypowało w dużej poprawie na rynku długu, chociaż podkreślamy, że wzrost cen papierów dokonał się na małej płynności i trwałość tego ruchu będzie zależała od pozycji złotego oraz decyzji RPP, w tym głównie tego czy Rada dostarczy czegoś więcej niż tylko obniżki stopy referencyjnej, tj. niesymetrycznej obniżki stopy depozytowej albo rezerwy obowiązkowej.

Złoty systematycznie zyskuje, dzisiaj otworzył się w okolicach 4,50/€ wobec 4,5375/€ wczoraj. Pozytywna reakcja giełd na zaprezentowany w USA program odkupu złych kredytów i „toksycznych aktywów” wspomaga apetyt na ryzyko. Możliwe jest testowanie wskazywanego przez nas poziomu 4,47/€, chociaż nie mamy pewności na ile trwały będzie optymizm giełd będący reakcją na plan Geithnera, tym bardziej że dzisiejsze PMI w strefie euro (publikacja o 10.00CET) pokaże jedynie stabilizację na bardzo niskim poziomie.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek