Dostosowań na rynku pracy ciąg dalszy

Komentarz ekonomistów ING Banku Śląskiego:

Dostosowań na rynku pracy ciąg dalszy. Zatrudnienie i płace kontynuują dostosowywanie się do możliwości spowalniającej gospodarki

Spodziewamy się, że płace w marcu wzrosły o 3,2%r/r a zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw odnotowało spadek o 0,6%r/r. Konsensus rynkowy ukształtował się na poziomie odpowiednio 4,2%r/r i -0,8%r/r. Działająca na korzyść różnica w dniach roboczych (o dwa więcej niż w marcu 2008) stwarza okoliczności do realizacji dynamiki płac na wyższym poziomie niż nasza prognoza. Jednak za gorszym wynikiem przemawia kwartalne badanie przedsiębiorstw gdzie uwidocznił się duży spadek planów podwyżkowych. Łącznie, spadek zatrudnienia i spowolnienie płac generują znaczny efekt dezinflacyjny i jako takie przemawiają za dalszymi obniżkami stóp.

Co to znaczy: Spadek zatrudnienia r/r i postępujące spowolnienie płac dają efekt dezinflacyjny i jako takie przemawiają za dalszymi obniżkami stóp.bank.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek