Dziennik ekonomiczny ING: Ciąg dalszy dostosowywania konsensusu w RPP po danych za 1kw09

Ciąg dalszy dostosowywania konsensusu w RPP po danych za 1kw09

Jan Czekaj powiedział wczoraj "Nie wykluczam takich ruchów (kolejnych obniżek stóp), ale one zależą od kolejnych danych o gospodarce i od tego, czy rzeczywiście potwierdzi się to, że inflacja będzie spadać. Ta przestrzeń do kolejnych obniżek stóp zależy od tego co będzie z gospodarką. Będziemy musieli też patrzyć co robią inne banki centralne, a większość z nich nie ma już z czego obniżać stóp. A my mamy jeszcze pewien zapas amunicji.”

„Może się też zdarzyć tak, że już w czerwcu RPP może przejść do nastawienia neutralnego i obserwować co się dzieje w gospodarce i co będzie dalej z inflacją.”

„Dziś też inflacja nie wydaje się być istotnym problemem, choć może nie być tak dobrze jak oczekuje MF - że inflacja w sierpniu dojdzie już do 2,5%, czyli celu RPP.” (...) „Potwierdzi to pewnie czerwcowa projekcja NBP. Inflacja z reguły spada, gdy gospodarka zwalnia.”

Co to znaczy: Umiarkowani członkowie (Jan Czekaj) i gołębie z RPP (Mirosław Pietrewicz) podnieśli docelowy poziom stóp, w ślad za danymi o PKB za 1kw, sygnałami stabilizacji sytuacji w otoczeniu zewnętrznym. Wczorajszy komunikat z ECB sygnalizujący utrzymanie stóp na niezmienionym poziomie oraz nie zwiększanie programu skupu obligacji w najbliższym czasie także ma wpływ na podejście RPP. Wciąż widzimy przestrzeń do cięć o 50-75pb z uwagi na słaby 2-3kw09 (m.in. w ślad za przedłużającą się recesją w strefie euro).

Decyzja ECB

Kolejna obniżka prognoz wzrostu (do poziomu zbliżonego do naszych oczekiwań) i jednocześnie komentarz ze strony prezesa Tricheta wskazujący, że stopy są obecnie na odpowiednim poziomie

Zgodnie z oczekiwaniami ECB pozostawił stopy na niezmienionym poziomie. Przed miesiącem bank ogłosił programu skupu obligacji zabezpieczonych hipotekami i długiem publicznym wartości 60 mld €, w tym miesiącu oczekiwano szczegółów odnośnie proporcji w jakich ECB zaangażuję się na poszczególnych rynkach, ale bank stwierdził że przed rozpoczęciem akcji nie będą wyznaczane proporcje w jakich skup obligacji odbędzie się na poszczególnych rynkach.

Obniżono prognozy wzrostu PKB na 2009 do -4,6 z -2,75 (prognoza ING -4,3) oraz 2010 do -0,3 z 0 wcześniej (prognoza ING 0,3), podczas gdy szacunki inflacji uległy niewielkim zmianom. Pomimo takiej rewizji prognoz prezes Trichet powiedział, że stopy są obecnie na odpowiednim poziomie. Naszym zdaniem ECB nie będzie zmieniać poziomu stóp ani podnosić programu skupu obligacji, pozostawiając sobie przestrzeń do działania w przypadku gdyby rosło ryzyko deflacji. Obecnie jest ono niskie (podkreślał to prezes Trichet), chociaż należy zwrócić uwagę, że inflacja spadnie poniżej 0%r/r ze względu na efekt statystyczny związany z usunięciem z 12-miesięcznego łańcucha inflacji ubiegłorocznych wysokich cen paliw.

Co to znaczy: ECB przyjmuje postawę wyczekującą.

W skrócie

Dzisiaj dane z rynku pracy w USA. Spodziewamy się mniejszego spadku liczby miejsc pracy, tj. -500 tys wobec -539tys w kwietniu.

Zespół analiz makroekonomicznych

Mateusz Szczurek